Zâmbește, viața-i frumoasă!

Nu e vorba doar de primăvară, chiar dacă într-adevăr are un efect euforic, ci așa în general, zâmbește și viața îți va zâmbi înapoi.

În momentele în care nu îți merge prea bine, poți să-ți începi ziua ca pe vremuri, cu horoscopul:

Sănătate – astrele îți surâd

Iubire – astrele râd în hohote

Bani – astrele se kcă pe ele de râs

 

Zambeste

Foto Dragos Constantin

 

Avantajul de a spune bancuri din secolul trecut ca, cel de mai sus, este că cei mai tineri nu le-au auzit până acum și câteodată au efectul scontat și la generațiile de la sfârșitul alfabetului. Bineînțeles că sunt excluși de aici cei care spun “vai șefu ce bancuri grozave spui”, chiar și la cele răsuflate sau la cele care le-au mai auzit de câteva ori.

Zâmbește la birou, chiar și în varianta sarcastică, uneori ajută. Dacă nu ești neam bun cu veselia, nu înseamnă neapărat că ești neam prost 🙂

Da, conform constituției și tuturor regulamentelor de ordine interioară, ai dreptul la bună dispoziție. Atât a ta, cât și a colegilor din jurul tău.

Dacă și așa petreci mai mult timp la birou decât acasă, de ce să nu pui și tu osul la o atmosferă placută acolo?

Îți este chiar atât de greu să înțelegi că nu tot este nasol și gri și că o atmosferă negativă îi va afecta pe cei din jurul tău? Și nu trebuie să fii neapărat șef ca să faci asta, există și colegi nesuferiți.

Da, știu, rapoartele acelea periodice sunt plictisitoare și nasoale, clienții sunt imposibili, au pretenții nerealiste și sigur tu ești cel mai bun și cel mai grozav în viață, nu negăm asta. Dar de aici si până a fi un “pain in the ass” e distanță mare.’

Și mai vreau să subliniez că nu contează cine ești, ce funcție, experiență sau vârstă ai, dacă ai o atitudine nasoală, mai devreme sau mai târziu nu îți va fi bine. Promit!

Dacă ești prost dispus(ă) crezi că rapoartele în cauză vor fi mai ușor de digerat?

Dacă ți se pare că totul este nasol, nu ai dreptul să îi tragi și pe alții în jos.

E la fel ca fumatul în spațiile închise.

Toată lumea comentează (în general negativ) pe tema asta, indiferent de ce parte a țigării se află, dar în final fiecare se va adapta și va găsi partea bună în această masură normală, chiar și fumătorii înrăiți au găsit-o. Don’t worry, vor exista și spații amenajate special pentru fumători, cu ventilare corectă, nu ca cele de acum și toată lumea va fi happy. Nu putea să continue la nesfârșit în localurile mixte, pe principiul împărțirii piscinei în două, într-o jumătate lumea poate face peepee, iar în cealaltă jumătate nu.

Revenind la buna dispoziție, nu spun să afișezi o privire senină și cretină orice ar fi. Dacă faci asta s-ar putea să te întreb dacă ai toate țiglele pe casă, vreau doar să îmi facă plăcere să lucrez cu tine sau în prezența ta. Nu vreau să mă gândesc că iar îl văd pe moșul ăla ursuz de la parterul blocului care se ceartă cu toată lumea.

Dacă în general îți face plăcere să lucrezi cu oameni plăcuți și bine dispusi, nu cu cei “constipați”, atât la birou, cât și când te întâlnești cu clienții, începe cu tine și ține cont de următoarele:

  • zâmbește când vezi pe cineva. E gratis și este varianta cea mai rapidă de a te face (normal) plăcut;zambeste
  • lasă o primă impresie plăcută. Se pare că durează mult mai puțin decât îți imaginezi să fi (ne)plăcut;
  • ascultă ce spun cei din jurul tău. Legenda spune că de aceea ai două urechi și o singură gură;
  • fi politicos. “Te rog” și “Mulțumesc” fac minuni;
  • respectă pe toată lumea, indiferent de funcția pe care o au;
  • când râzi ridici și moralul altora, este contagios;
  • nu te contrazice doar de dragul “demonstrației”;
  • lasă de la tine când vezi ca “nu ai cu cine”;
  • nu lua totul în serios, începând cu tine.

 

Râdeți cât puteți de mult. Da, la serviciu!

Să îți faci treaba foarte bine și să fii bine dispus nu e rocket science, însă va face diferența “brandului” tău.
Spor la succes distractiv!