De ce fluctuația de personal e bună

Chiar dacă titlul sună cam ciudat, fluctuația de personal este bună, din mai multe puncte de vedere. Înainte de a vă arunca la gâtul meu legat de ce poate să fie bine când îți pleacă un angajat, hai să vedem partea plină a paharelor, pentru că sunt mai multe, nu doar unul.

fluctuatia de personal

 

Foto Pexels

Așa cum am mai spus de fiecare dată când am avut ocazia, rolul unui manager este să livreze rezultatele așteptate (sau mai mult) și să-și păstreze angajații. Am subliniat asta, să nu începeți proteste în fața guvernului că mă bucur când un angajat pleacă.

Din punct de vedere al echipei, chiar și o promovare pentru un angajat este o pierdere, dar aceasta este o oportunitate pentru noii veniți. Dacă încep să-ți plece cei mai buni performeri, ar trebui să-ți pui întrebări ce se întâmplă și ce ai putea să faci pentru a-i păstra pe ceilalți, iar dacă îți pleacă dintre cei care au cea mai slabă performanță, poate că nu e ceva rău.

Acolo unde fluctuația de personal este foarte mică, rezistența la schimbare este foarte mare, în special din partea angajaților vechi experimentați. Chiar dacă avantajele de a avea angajați experimentați sunt indiscutabile, riscul de blazare este foarte mare după câțiva ani. Intervine rutina, entuziasmul de la început dispare, productivitatea stagnează în cel mai bun caz și începi să vezi numai lucrurile negative din companie.

Dar să revenim la părțile pozitive ale fluctuației de personal:

  • îți poate aduce experiență din alte industrii, iar astfel îți dai seama că “așa facem aici dintotdeauna” nu este cea mai bună variantă;
  • creează un nou nivel de competiție în cadrul echipei;
  • perspective noi încep să apară și dispare fenomenul de consens general;
  • întotdeauna “sângele proaspăt” ajută la sănătatea echipei și chiar a companiei;
  • te ajută la un “restart” rapid;
  • îți testează valorile și cultura companiei.

Ca să nu ne îmbătăm cu apă rece și să evităm sindromul “așteaptă 100 la poartă”, prioritatea rămâne să păstrezi angajații în cadrul companiei, dar dacă cei buni pleacă și rămân cei slabi, poate faci exact pe dos față de ce ar trebui să faci.

Spor la refresh!