“O să fie bine” nu e o strategie pe termen lung

Gândirea pozitivă este cea care te ajută să mergi mai departe, să progresezi, dar fără o strategie și niște acțiuni concrete, nu prea “o să fie bine”. Așa cum nu este suficient să te gândești că o să fie bine pentru a scoate niște buruieni și chiar trebuie să faci ceva pentru a scăpa de ele, la fel trebuie să acționezi și în cariera ta.

strategie

Foto Pixabay

E foarte greu să obții ceva fără să ai un plan, iar pentru a stabili o strategie, fie că e vorba de cea a companiei, a departamentului sau pentru dezvoltarea ta personală, trebuie să înțelegi factorii interni și externi care te influențează direct și indirect.

După faza asta ar trebui să-ți clarifici ce te diferențiază și astfel să-ți faci un plan de acțiune în așa fel încât să obții ce ți-ai propus, stabilind niște criterii foarte clare de măsurare a progresului. Fără a te complica, trebuie să știi unde ești, unde vrei să ajungi și cum vei ajunge acolo, mno.

O strategie de business pe următorii 10 ani poate să arate acum foarte futurist și chiar nerealist, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să începi să lucrezi la ea și că va rămâne neschimbată pe toată această perioadă. Pentru o perioadă de zece ani ar trebui să te gândești mai degrabă la o viziune, iar strategia se poate aplica la trei – cinci ani, în funcție de rezultate. La cum a evoluat tehnologia în ultimii ani, este posibil ca strategiile pe termen lung să se scurteze foarte mult.

Vorbind de strategie la un nivel mic, aceasta va trebui să fie aliniată cu strategia regională, globală. Cu alte cuvinte, nu poți să ai o strategie în contradicție cu strategia generală. E ca și când ți-ai propus să mergi la mare, dar tu pleci în direcția opusă, către munte.

Chiar dacă e vorba de o cină festivă, un concediu sau bugetul pe anul viitor, trebuie să ai un plan structurat, chiar dacă e prea mult spus strategie. Nu în ultimul rând, cea mai bună strategie din lume nu are nicio valoare dacă nu este pusă în aplicare și este doar o poveste care sună bine.

Nu ajunge doar să te gândești că o să fie bine.

Spor la succes!