Gândirea negativă te poate bloca

Cu toții mai avem gânduri negre uneori, dar atunci când ai impresia că nimic nu merge bine și când gândirea negativă te domină, este foarte posibil să ajungi într-un blocaj.

gandirea negativa

Foto Unsplash

Depinde foarte mult de cum suntem fiecare dintre noi construiți, de ce experiențe am avut în trecut și cum vrem să privim viitorul, dar dacă ai impresia că orice urmează va sfârși rău, gândurile negative se vor repeta până la povești apocaliptice. Nici nu mai contează că în trecut nu ai avut astfel de experiențe, dar dacă ai pornit pe acest drum negativist trebuie să faci ceva urgent pentru a reveni la normalitate.

Pentru început, ar trebui să conștientizezi că nu poți schimba trecutul. Este imposibil să faci asta și ca atare, nu te ajută cu nimic să-ți reproșezi ce nu ai făcut bine și care ar fi fost rezultatul dacă nu acționai în maniera aceea. Este cu totul altceva să reflectezi asupra ce ai putea să faci data viitoare mai bine, după ce ai învățat din experiența trecută.

Când te inundă gândurile rele întreabă-te care este probabilitatea ca acele scenarii să se întâmple în realitate, bazându-te pe date concrete, nu pe povești. Folosește tehnica “dacă totuși se întâmplă nenoroceala asta, care ar fi urmările?”, iar aici mă refer din nou la ceva palpabil și la impactul real asupra ta.

Întotdeauna am spus că nimic nu este întâmplător, iar atunci când ceva merge prost, sigur există și partea pozitivă, chiar dacă nu o vezi acum și este doar vorba despre ce ai învățat din acea experiență.

Nu în ultimul rând, pentru a scăpa de gândurile rele, întotdeauna ajută să ți le găsești pe cele bune, să-ți amintești care sunt punctele tale tari, fără a te compara cu alții.

Știu că este mult mai ușor să vorbești (de pe margine) decât să acționezi concret și să-ți schimbi abordarea negativă, dar trebuie să pornești de undeva.

Spor la succes!