Nu ajunge să dai un porc cu ruj ca să fie frumos

Când dai un porc cu ruj ca să arăți lumii întregi că-i frumos, vrei să arăți de fapt ceva ce nu este adevărat și să-i crești superficial valoarea sau frumusețea. Expresia originală este veche de mai multe sute de ani și spune că nu poți face o poșetă de mătase din urechi de porc, varianta cu rujul fiind doar o adaptare a zilelor noastre.

porc cu ruj

Photo Unsplash

Mesajul principal cu rujarea porcului face parte din manipularea unor rezultate în așa fel încât să arate bine, chiar dacă realitatea este diferită.

În companii se folosește uneori această tehnică pentru a scoate în evidență ceva bun, chiar dacă în general totul lucrurile arată prost, însă când faci asta cel mai mult are de suferit credibilitatea ta.

Pentru a avea o imagine de ansamblu sau de detaliu a performanței individuale, a echipei, departamentului sau a companiei trebuie să măsori ceea ce faci.

Chiar dacă sună mai bine “creștere negativă” decât scădere, tot aia e, n-are rost să te ascunzi după cireș cu termeni pompoși care nu vor face decât să arate că vrei să ascunzi ceva.

Revenind la purcelușul nostru, care din cauză că nu are glande sudoripare, deci nu poate să transpire, se aruncă în noroi ca să se răcorească, degeaba îl dai cu ruj, tot murdar va arăta.

La fel și cu performanța, dacă e slabă, nu are niciun rost să ascunzi asta, pentru că mai devreme sau mai târziu iese la iveală, iar dacă se va afla că ai și măsluit rezultatele, credibilitatea ta sau chiar cariera se pot pierde.

Legenda spune că dacă vrei să te arăți ocupat(ă), trebuie să te plimbi alert prin companie cu mai multe hârtii în mână și este suficient. Din fericire nu (mai) este așa, pentru că acum există mai multe metode de monitorizare și control pe care le poți folosi ca să-ți dai seama ce fac angajații tăi.

Pe de altă parte, un angajat poate să stea fizic la birou opt ore sau chiar mai mult și să nu facă mare lucru, însă asta nu ține mult.

Oricât ai vrea să fentezi “sistemul”, mai devreme sau mai târziu te vei da de gol, iar dacă pretinzi ceea ce nu ești, n-ai nicio șansă pe termen lung, indiferent unde lucrezi.

Spor la succes!