Dacă suferi de micromanagement-ită, sigur n-ai fost vaccinat
Spre binele tuturor angajaților, există speranță dacă șeful tău suferă de micromanagement-ită. Dacă ai un șef bolnav, ajută-l. Nu-l lăsa să se chinuie, pentru că te va chinui și pe tine.
Hai să începem cu definiția: micromanagement este metoda prin care îi explici omului ce trebuie să facă la oliță, cum să facă, cât de mult, cât de des, în etape foarte bine definite.
Cum să deschidă ușa, cum să se spele pe mâini înainte de acțiunea în sine, poate chiar vrei să și discutați pe tema asta, dacă e bine să se spele și înainte și după sau nu.
Cât de departe să fie poziționat.
Dacă vrea să facă din picioare sau șezut.
Cu scuturat sau fără.
Cu mâinile la ceafă desenând KPI-urile săptămânii.
De la distanță pentru a stimula încrederea în sine.
Sau de aproape pentru a-l trezi la realitate.
Aplici prezumția de vinovăție, sigur nu performează cum trebuie. O fi de la presiune, de la frecvență sau pur și simplu simți tu că ceva nu e bine.
Tu decizi când, cum, cât și de ce se face.
Lucrezi zi lumină, noapte întuneric, pentru că ai mulți subordonați și ești copleșit cât de mult ai de lucru, știind foarte bine, că decât să-i înveți pe ei cum să facă, mai bine faci tu, ca să iasă treaba ca la carte.
DACĂ îl lași să-și facă singur treaba, în prima fază te uiți pe gaura cheii să te asiguri că e totul în regulă, iar după o perioadă “de probă” pui camere de filmat în incintă ca să mai bagi un ochi din când în când.
Dacă subordonatul tău are la rândul lui subordonați, te duci împreună cu el de fiecare dată, ca să te asiguri că îi explică bine omului cum se face. Awww, acum șterge-ți din memorie imaginea asta cu triunghiul micționar.
Nfine, la fel se poate întâmpla și cu subordonații secsului frumos, dar să nu fim prea descriptivi în acest sens.
Te gândești cu groază ce se va întâmpla cu săracii oameni când TU vei pleca în concediu.
Un manager normal, îți spune că a observat că ești cam palid(ă) și că își dorește să mergi la oliță când ai nevoie, să procedezi cum vrei tu, fără să-i ceri voie, dar că trebuie să-ți atingi obiectivul final.
Un leader te lasă să mergi când vrei, unde vrei, are încredere că te vei descurca singur(ă).
Ca șef, dacă nu te tratezi și îți vei supune oamenii la acest tratament s-ar putea ca în scurt timp să se îngălbenească la față și te vei mira că mor fără tine sau să poarte scutece.
Dacă șeful tău este vaccinat împotriva micromanagement-itei ajută-l, va înțelege. Sau nu. Poți încerca să-l vaccinezi fără să știe. O variantă ar fi în piunezele pe care i le pui pe scaun sau în cafeaua de dimineață, păstrând totuși doza zilnică recomandată de cianură.
Să nu cădem totuși în extrema cealaltă când șeful te întreabă de sănătate odată pe an.
“Surround yourself with the best people you can find, delegate authority, and don’t interfere as long as the policy you’ve decided upon is being carried out.” Ronald Reagan
Ai mai jos o descriere macro a ce înseamnă macromanagement-ul:
- stabilești obiective clare;
- definești cum va fi măsurată performanța și la ce intervale de timp;
- îți înveți oamenii cum se face;
- le dai putere de decizie;
- NU întrebi din 5 în 5 minute cum stăm;
- NU te aștepți să se facă lucrurile exact așa cum le faci tu;
- te retragi, măsori și dai feedback pe parcurs, nu numai la final.
Hai că nici nu e așa de complicat.
Spor la vaccinat!