De ce nu strănuți cu ochii deschiși?
Normal că poți să strănuți cu ochii deschiși, doar că reflexul automat al organismului nu te lasă să faci asta și activează sistemul de apărare. Acum vă rog să reveniți la locurile voastre și să vă scoateți scobitorile, șervețelele și agrafele din nas, doar ca să vedeți dacă puteți strănuta cu ochii deschiși.
Foto Unsplash
Numa’ să nu vă strofocați prea tare, că s-ar putea să vă iasă ochii din orbite și să sară pe jos ca mingile de ping-pong, dar dacă este așa, la fel ca și în desenele animate, îi băgați înapoi și vor funcționa fără probleme, la fel ca înainte.
Dacă vreți să vă distrați cu adevărat, rugați pe cineva să vă filmeze în slow motion în timp ce strănutați.
Care o fi însă legătura cu prefectura? Ei bine, la fel ca și la strănutat, în viața de zi cu zi facem unele lucruri automat, din dorința de conservare, conștient sau inconștient.
Fie că e vorba de cel mai mare șef sau cel mai mic pion din organizație, fiecare dintre noi avem momente în care ne protejăm instinctiv și închidem ochii, chiar și fără să ne dăm seama.
De ce e bine să închizi ochii când strănuți prin companie:
- ca să nu-ți iasă ochii din cauza presiunii când te scremi foarte tare ca să îți iasă ceva bine;
- ca să nu vezi când îi împrăștii pe ceilalți cu mucoșenii;
- ca să te ferești când vine vreun nebun cu viteză mare pe hol, chiar dacă tu ești pe trecerea de pietoni și ai (dreptate) verde;
- ca să poți merge mai departe când e prea mult zgomot în jurul tău;
- ca să-i ignori pe cei care-ți spun că nu vei reuși, fără a te ajuta sau fără a-ți da o alternativă.
Revenind la recomandările medicale, ați putea să vă acoperiți nasul și gura cu o batistă când vă împrăștiați de apărare peste tot.
Cu cât e mai mare corporația, cu atât mecanismele de autoprotejare sunt mai sofisticate și astfel s-ar putea să ajungi să închizi ochii și când saluți.
Spor la strănutat!