Ce planuri ai pentru anul viitor?

Dacă ești un supercalifragelistic dude (sau dudă) și nu ai nevoie să îți stabilești planuri pentru anul viitor, ai două variante: ori ești perfect și nu mai trebuie să faci nimic…, ori nu prea te interesează să faci mai mult.

Dacă ești din categoria care își stabilește obiective doar că “așa se face” la început de an, însă apeși pe snooze în fiecare zi și nu numai dimineața, mai bine stai liniștit fară să-ți propui ceva pentru anul viitor. Sau cel puțin nu acum, mno mai ai timp, “undie atâta grabă?”

anul viitor

Foto Bogdan Stoica

Stai jos, ia o pauză. Bine, să nu crezi cumva că mi-am imaginat că stai în picioare… dar poate totuși ar fi bine să știi de pe acum cam ce vrei să faci anul viitor.

Și nu mă refer să faci BAU (business as usual), ci să faci ceva în plus pentru tine față de ce ai facut până acum.

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este să te intrebi DE CE? vrei să îți stabilești acel obiectiv.

Eram odată în drum spre un client cu o colegă și am întrebat-o:

De ce mergem la acest client?

– Cum adică de ce? – știți acea privire “doooh”, ce dreaq de întrebare mai e și asta… mergem să îl convingem să lucreze cu noi.

De ce vrem să îl convingem să lucreze cu noi?

– Pentru ca să îmi depășesc targetul? – continuând cu privirea “bă băiete, tu ești bine? Pe bune!”

De ce vrei să îți depășești targetul?

– Ca să îmi iau bonusul! – fiind deja iritată de aceeași intrebare banală care se tot repetă.

De ce vrei să îți iei bonusul?

– Pentru că am văzut săptămâna trecută o pereche de pantofi albaștri care mi-au plăcut foarte mult și vreau să îi cumpar – și la final, acea privire “acum ai înțeles???”

– Bun, hai să mergem la client să luăm pantofii albaștri! – și brusc colega mea s-a schimbat la față și am intrat cu un alt tonus la client.

DA, poți să te gândești la obiective dacă vrei să schimbi ceva la tine.

DA, poți să te gândești la obiective dacă vrei să înveți ceva nou.

DA, poți să te gândești la obiective dacă ești dispus să faci sacrificii.

NU începe cu obiective dacă știi că nu vrei să te ții de ele.

NU începe cu obiective dacă știi că ai mai făcut asta și ai abandonat ideea după câteva (zile) săptămâni.

NU începe cu obiective dacă ești lenos și găsesti frecvent scuze de ce nu ai făcut chestii în trecut, o parte din ele s-ar putea să le crezi.

NU îți stabili obiective negative: să nu mai fumez, să nu mă mai enervez, să nu mă mai îmbăt (atât de des). Obișnuiește-te cu ce vrei să faci, nu cu ce să nu faci.

Să nu mai fac ceva nu înseamnă că fac ceva în plus.

NU te apuca de cure de slăbit, pentru că sunt cel mai mare dușman al motivației. Sunt un exemplu de obiectiv pe termen scurt care nu vor face decât să îți aducă (eventual) beneficii pe termen scurt și indiferent de rezultat, dacă nu îți schimbi stilul de viață și vei mânca în continuare numai porcării și nu vei avea o viață mai activă, rezultatul va fi pe măsură. Cura de slăbire este acel gen de obiectiv care îți va spune ce să nu faci în loc de a-ți spune ce să faci bine.

NU îți stabili obiective nerealiste, pentru că ai șanse foarte mari să le transformi în mari frustrări.

WorkNU îți stabili obiective uriașe fară a le rupe în multe altele mai mici, care să îți asigure pași mici dar siguri catre obiectivul final.

NU te abate de la ce ți-ai propus. NU!

NU trebuie să îți schimbi jobul doar pentru că nu îți place fața șefului tău. Gândește-te mai bine la ce ai putea face diferit în jobul actual sau ce îți dorești de la noul job. E vorba de tine (pe termen lung) nu de ceilalți.

Dacă ți-ai pus aceleași obiective ca și anul trecut, ceva nu e în regula, undeva dă cu virgulă și dacă nu te schimbi ai șanse foarte mari ca motivația ta sa fie a unui kamikaze la a douăzeci și treia încercare.

Nu îți recomand să începi cu ce vrei să faci de acum înainte, fară a analiza puțin ce ai facut în anul care s-a încheiat. Dacă nu ți-ai notat undeva ce ai făcut, cu siguranță ai uitat deja o bună parte din ele, și cele bune și cele rele.

Și dacă vrei să extinzi analiza, gândește-te unde ai fost în urma cu cinci ani, atât din punct de vedere personal cât și profesional. Ai făcut ceva progrese de atunci și pâna acum? Te-ai schimbat în bine în unele privințe? Dacă da, poți să te gândești mai departe cu o altă perspectivă unde vrei să ajungi în următorii cinci ani.

“The top experts in the world are ardent students. The day you stop learning, you’re definitely not an expert.” Brendon Burchard

Dacă vrei să faci ceva doar pentru că este la modă, gândește-te foarte bine dacă de exemplu vrei să alergi la maraton, însă tu pană acum ai practicat sportul doar privindu-i pe alții. Dar e trendy-flendy să alergi la maraton. Pardon, doar să participi, nu să câștigi. Marii învingători nu și-au propus niciodată să iasă pe locul doi sau sase sute patruzeci și nouă.

“If winning isn’t everything, why do they keep score?” Vince Lombardi

Din punct de vedere profesional poți să te întrebi ce ai putea să faci mai bine anul viitor.

Ce abilitati noi ai putea să dezvolți?

Ce ai putea sa faci pentru a-ți îmbunătăți brand-ul personal?

Ce ai putea să adaugi în CV la sfârșitul anului care urmează ca realizări?

Cu ce dorești să îi ajuti pe alții anul viitor?

Dacă te-ai hotărât ce vrei de la tine, te va ajuta enorm ca la finalul fiecărei zile să te întrebi ce ai făcut pentru tine în ziua respectivă și cât și ce vrei să faci pentru tine mâine.

De ce vrei să investești în tine? De ce? De ce?

Foto Chaz Hutton

Spor la succes!