Ce să (nu) faci într-o videoconferință

Când lucrezi de acasă ai tot felul de provocări, iar una din cele mai mari este atunci când ești într-o videoconferință. În primul rând trebuie cu toții să înțelegem că lucratul de acasă se desfășoară în mediul… de acasă. Nu într-o sală de ședință închisă unde nu te deranjează nimeni și trebuie să respecți asta, chiar dacă omul vrea să stea în pantaloni scurți, șlapi și cămașă / cravată, așa cum legenda spune că fac prezentatorii de știri.

videoconferinta

Photo Pexels

Revenid la munca de acasă, e posibil să existe și copii în zonă, iar asta înseamnă și gălagie, iar în funcție de vârsta lor pot să fie ascultători sau nu. Dacă sunteți o familie cu doi sau mai mulți copii și amândoi lucrați de acasă, aveți sanse foarte mari să aveți la pachet și galagie din când în când sau să aveți întreruperi cu sute de întrebări, exact când aveți ceva important de făcut. Ca bărbați e simplu, la orice întrebare, trimiți copilul la mamă să-i răspundă, firește, dar astfel s-ar putea să nu mai mănânci mâncare caldă ceva timp.

Poți să încerci și varianta de a te ascunde în debara sau in baie, dar acolo există riscul de a avea lumina slabă sau să ai ecou de parcă ai fi în biserică.

Nu am fost pregătiți pentru o schimbare atât de bruscă, iar atunci când videoconferințezi ai putea să ții cont de următoarele:

  • testează camera și microfonul într-o discuție nu foarte importantă și întreabă-i pe ceilalți cum te văd / aud;
  • verifică ce se vede în spatele tău, s-ar putea să nu vrei să ți se vadă ciorapii lipiți pe perete sau covorul cu răpirea din Serai;
  • dacă sunt mai mulți participanți, pune-ți microfonul by default pe mute și activează-l doar atunci când vorbești;
  • dacă viteza la internet este slabă, oprește camera, are nevoie de viteză mai mare decât partea audio;
  • anunță-i pe ceilalți “vecini de apartement” când ai video conferințe, pentru a nu intra în cadru în halat, sau chiar fără;
  • încearcă să fii atent(ă) la ce se întâmplă acolo, e foarte ușor să fi distras(ă) de orice altceva din jur;
  • definește-ți pauze clare între sesiuni, de exemplu, nu face nicio sesiune mai lungă de 45 de minute.

Nu în ultimul rând, nu toate interacțiunile pe care le ai trebuie să fie video conferințe, e perfect normal dacă nu-ți dorești asta și mai mult decât atât să nu ceri asta. Nici nu cred că e atât de important să vezi o față, aceeași față, de fiecare dată.

Spor la succes! De acasă.