Cât ești de contagios?

Încep cu political correctness-ul  ăsta care ne mănâncă neuronii, dar când spun contagios, evident este valabilă și varianta feminină, contagioasă. Am mai scris aici că toate acțiunile noastre sunt în general copiate de către cei din jurul nostru, mai ales de cei care ne văd ca modele și depinde doar de noi dacă suntem exemple bune sau de “așa nu”.

contagios

Foto Pixabay

Fie că îi numim părinți, șefi, modele, influenceri sau simpli colegi, comportamentul unora poate fi contagios, atât în sens pozitiv cât și negativ, dacă îi lași.

Când conduci oameni, comportamentul tău definește în mare măsură comportamentul echipei. Chiar dacă am mai scris de câteva ori, puterea exemplului este vitală în formarea ta în primul rând și nu poți, de exemplu, să ceri să nu se fumeze în incintă în timp ce tu ești cu țigara între degete. Nu poți să spui că în jumătatea mea pot fuma, că nu ajunge fumul la tine. Cam de aia s-au desființat și restaurantele cu încăperi pe jumătate pentru fumători și jumătate pentru nefumători.

Legenda spune că un șef îl ia la rost pe un angajat că de ce se peeșă în peescină, iar acesta deranjat, îi răspunde că toată lumea face asta, inclusiv el, care îl ia acum la rost.

La care șeful nervos îi spune, pe un ton țipător:

– Da, bă, dar nu de pe trambulină!!!

Revenind la modele, cam ce ai putea să faci tu ca șef(ă), pentru ca echipa ta (și nu numai) să te copieze în sensul bun al cuvântului?

În primul rând, ar trebui să știi ce vrei să faci, care sunt obiectivele echipei tale și să îi ajuți în a le atinge, pentru că dacă lor le e bine, o să-ți fie și ție. WOW, ce descoperire. Chiar dacă pare banal, tu ca șef(ă), ești acolo să îi ajuți pe cei din echipa ta și nu invers. Asta ca să fie clar din start, ca să n-avem vorbe la proces când te trezești peste noapte că ești șef(ă) și ai impresia că toți angajații tăi sunt un fel de sclavi pe plantația ta, iar ei trebuie să execute orice dictezi tu, cu sau fără sens.

În ultimul rând, trebuie să arăți echipei că ceea ce faci este ceea ce vrei și de la ei. Ceea ce faci, nu ceea ce spui.

Iar dacă vă întrebați ce se află între primul rând și ultimul rând, sunt pur și simplu ani de etică și consecvență. Când începi să realizezi câte ceva, vor veni și cei care se uită la tine ca la un model, dar la pachet vin și cei care nu vor fi de partea ta, iar asta e un lucru bun. Când toată lumea te aprobă, indiferent de ceea ce faci, ceva nu e în regulă.

Spor la success!