Cum să faci o prezentare

Este foarte probabil ca până acum să fi fost nevoit(ă) să faci o prezentare în fața unei audiențe mai mici sau mai mari. Asta nu înseamnă neapărat că trebuia să ai ceva slide-uri și că ai încercat să omori audiența cu arma de ucidere în masă numită Power Point.

Foto Unsplash

Înainte de a te apuca de prezentare trebuie să-ți pui câteva întrebări:

  • De ce trebuie să susții prezentarea respectivă?
  • Care este audiența căreia i te adresezi?
  • Ce le vei spune?
  • Cu ce vrei să rămână după prezentarea ta?
  • De cât timp ai nevoie pentru a face prezentarea?
  • De cât timp ai nevoie pentru a o exersa?

După care te apuci de treabă. Bine, faci o pauză prima oară, că doar nu o să te apuci cu o lună înainte, ca fraieru’/ra. Am încercat toate variantele, de la aia făcută cu o zi / noapte înainte până la aia planificată cu săptămâni înainte, iar pentru mine există o delimitare foarte clară.

Faptul că în general susțin prezentările în Prezi, îmi consumă mai mult timp față de o prezentare banală powerpoint-istă. Mai sunt și excepții în care folosesc Power Point-ul, de exemplu când prezint acasă persoanei de decizie (adică nevastă-mea) ce variante de concediu avem.

Prezentarea ar trebui să aibă introducere, conținut și concluzii.

Cu cât te pregătești mai din timp, cu atât prezentarea este mai bună, prin simplul motiv că îți vin foarte multe idei pe parcurs, iar la final ai din ce tăia. Da, vei avea de tăiat, pentru că nu tot ce ai pus tu inițial acolo este valoros.

Adună din timp toate datele de care ai nevoie, iar dacă depinzi de alții, presează-i să-ți ofere din timp materialele. Tot aici intră și partea de cercetare, fiind indicat să știi ce fac alții pe subiectul pe care-l prezinți, s-ar putea să fii nevoit(ă) să mai ajustezi pe la colțuri puțin.

Exersează de mai multe ori. De foarte multe ori. La mine nu a funcționat niciodată să citesc de pe o hârtie / mapă din mai multe motive: nu vezi cât de repede a adormit audiența, nu ești atent la ce vorbești, ci mecanic te gândești la următoarea frază și nici nu faci o impresie bună.

Când crezi că totul e OK și ai ajuns la perfecțiunea prezentărilor, roagă pe cineva care nu are neapărat legătură cu subiectul prezentat să te asculte, ca să vezi dacă mai ai de ajustat la limbajul folosit sau nu. Pentru asta ai nevoie de o persoană care îți dă un feedback onest și nu de un poopincoorist care îți spune că e cea mai genialo-extraordinaro-meseriașă prezentare pe care a văzut-o în viața lui. Și asta face de fiecare dată, mno.

Testează sala / device-urile folosite, lumini, sunet și neapărat să ai back-up la back-up.

Eu sper totuși că nu ai crezut că fac prezentare pentru alegerea vacanței, ci doar îmi dau acceptul pentru varianta deja aleasă de comitetul familiei în lipsa mea.

Nu uita că orice prezinți tu acolo, te faci de râs sau de plâns, iar impactul cel mai mare este în brandul tău personal. Dacă știi să faci o prezentare, probabil te vei descurca, indiferent dacă e vorba de încălzirea globală sau de cuțite ascuțite.

Spor la success!