Cât de ușor este să fii distras din ceea ce faci

E foarte ușor să fii distras din ceea ce faci și poți să conștientizezi asta dacă te gândești de câte ori te-ai întrerupt astăzi din ceva.

Ca să nu avem vorbe la proces, chestia asta cu distrasul e (foarte) valabilă și la femei nu doar la bărbați, deși uneori am impresia că este chiar mai accentuată la secsul frumos față de cel urât.

distras

Foto Unsplash

Am mai scris aici de sindromul veveriței, care își mută atenția în funcție de ce strălucește mai tare.

Cercetătorii britanici din toată lumea (ăia îmbrăcați în halung*) au descoperit că de departe, cel mai mare vinovat al întreruperilor este telefonul deștept, pentru că în zilele noastre foarte puțină lume mai folosește stupidphone. Dacă te uiți în jurul tău, toată lumea face asta, sunt foarte rare excepțiile.

*antonimul halatului

Ca să înțelegi mai ușor ce înseamnă să fii distras(ă) de telefon, imaginează-ți că în finala campionatului de fotbal, un jucător se oprește din alergare, chiar dacă are mingea la picior, pentru că a primit o notificare pe telefon. Se duce dreaq toată faza și trebuie să construiești mult din nou pentru a reveni la situația inițială. De cele mai multe ori nici nu îți mai iese așa cum ai vrut. Sau poți să îți imaginezi aceeași fază întreruptă la un meci de secs.  De preferat să joci și tu în meciul ăla.

Dacă ești șef(ă), întreruperile cresc exponențial: de la vizitele spam până la cele mai simple sau mai complicate întrebări. Partea bună este că poți controla o mare parte din aceste întrebări, însă depinde foarte mult de tine cum ceri sau oferi putere de decizie, dacă oamenii tăi trebuie să-ți ceară aprobarea pentru orice sau nu.

Un alt element consumator de timp este colegul gălăgios, fie că vorbește despre ce s-a întâmplat în weekend la club, fie că e vorba de un client, reușește să te scoată din sărite din ceea ce făceai.

Aș putea să mai spun și de social media sau de vâslirea pe interneți, da’ nu vă spun, că știți și voi cum e, nu vreau să generalizez.

Ce poți face pentru a nu mai fi întrerupt atât de des:

  • ia o doză mare de ignoranță, însă ai grijă la cantitate, pentru că e foarte ușor să se întoarcă împotriva ta;
  • nu fi sclavul mailurilor, repet asta cât de des pot;
  • știi că cel mai mult te deranjează mobilul, bagă-l pe silent. În sertar. Încuiat și înghite cheia;
  • știi că nu poți să respiri fără a da refresh la aplicațiile de mail de pe telefon, tabletă, laptop, desktop și mai nou ceas? Anulează toate notificările. Dacă e ceva super urgent, nu îți va trimite nimeni mail că a pornit alarma de incendiu;
  • nu te amăgi cu multitasking-ul pentru că nu funcționează;
  • știi că suferi de scrolită, chestia aia care te duce pe ecran în gol pe telefon sau calculator? Folosește browsingul doar la ore fixe. Nu mă refer la 10 și 11 minute fix!

S-au făcut diverse studii pe tema cât de distrași suntem zilnic, însă cel mai eficient este să te analizezi singur(ă). Notează-ți ce ai făcut într-o zi anume și cât au durat acele activități, iar diferența o reprezintă perioada în care ai fost distras(ă) de altceva. De exemplu, dacă ai făcut un raport care în mod normal îți consumă 10 minute, însă ai pierdut 40 de minute cu el, diferența de  30 de minute a fost “distracție”.

Spor la neperturbare!