Puterea de decizie

Chestia asta cu puterea de decizie e ceva trendy-flendy la care majoritatea oamenilor râvnesc. Nu înseamnă că neapărat o și recunosc toți, dar de la alegerea culorii perdelei, până la modelul de mașină al familiei, puterea de decizie e ceva ce dobândești, câștigi, sau ți se cedează.

Foto Pexels

Tuturor bărbaților le place să creadă că ei sunt șefi în casă, iar majoritatea femeilor acceptă asta… ele fiind doar persoana de decizie. Chiar dacă această “cedare” a puterii este de foarte multe ori în cunoștință de cauză, pentru liniștea ulterioară sau doar de a putea spune “ți-am zis eu”, orice asemănare cu realitatea din companii este pur întâmplătoare.

Puterea de decizie în companii începe din cadrul echipei și nu este neapărat dată de greutatea funcției. Este vorba de liderii informali, care au o putere mai mare de decizie prin simpla acceptare a celorlalți.

Decizia dată de șef doar pentru că asta scrie pe cartea lui de vizită, dar care nu este secondată de o abordare corespunzătoare în fața echipei îl va face pe acel șef doar un difuzor. Odată cu pierderea funcției nu va pierde doar puterea formală, ci implicit și încrederea echipei.

Cu cât ești mai bun în ceea ce faci cu atât îți va crește puterea de decizie. În primul rând pentru că expertiza câștigă respectul celorlalți și în al doilea rând pentru că superiorii tăi îți vor delega din puterea lor de decizie, tocmai pentru că ai demonstrat în timp că se pot baza pe tine.

Dileme în procesul decizional pot exista chiar și când ești pus în situația de a alege între două joburi sau între două proiecte banale, însă ambele au în comun finalizarea. Bună sau proastă, decizia trebuie să existe.

A nu lua nicio decizie, este o decizie de a nu face nimic, iar mai devreme sau și mai devreme decât te aștepți, altcineva va lua decizii pentru tine.

A lua prea multe decizii, te va duce de exemplu la a avea prea multe produse în coș față de ce ți-ai propus inițial. Ca să nu mai spun de porcăriile pe care ți le cumperi fără a le folosi ulterior sau le vei folosi doar odată. Persoanele excluse sunt de față, firește.

Dacă nu te poți decide, întreabă pe cineva ce ar face în locul tău și de ce, încearcă să lași deoparte încărcătura emoțională în favoarea raționalului și bazează-te pe instinctul inițial mai ales dacă e vorba de un “feeling” prost.

Nu în ultimul rând, ești ceea ce ești astăzi ca urmare a deciziilor pe care tot TU le-ai luat.

Spor la decizionat!