Nu te mai compara cu alții

Mai bine gândește-te de ce te-ai compara cu alții. La ce te-ar ajuta în afară de o frustrare mai mică sau mai mare? E cu totul altceva să te motiveze altcineva mai bun(ă), dar să-ți începi ziua cu “Eu nu sunt la fel de (insert frustrare aici)” nu-ți va aduce nimic bun.

compara

Foto Pexels

Când te compari cu alții, nu faci altceva decât să îți hrănești frustrările, inferioritatea sau gelozia, pentru că foarte rar oamenii se compară cu cei mai slabi / proști ca ei.

Când compari mere cu șlapi, emiți judecăți de valoare care nu te ajută nici pe tine și nici pe șlap.

De exemplu, când compari un rezultat final al cuiva (a câștigat olimpiada de murături), cu începuturile tale (ți-ai propus ca iarna asta să pui primele gogonele), ai șanse foarte mari să te demotivezi. Dacă o consideri pe acea persoana un model și chiar o întrebi ce ai putea face ca să murăturești și tu la un nivel ridicat, este o abordare cu totul diferită. Cu alte cuvinte, nu compara cea mai proastă versiunea a ta, cu cea mai bună versiune a altuia.

Din fericire, suntem cu toții diferiți și de aceea nu te ajută să te compari cu alții, pentru că în cel mai bun caz ai putea să ajungi la nivelul ăla.

Comparația cu altcineva îți poate muta atenția pe nenorocitul / nenorocita ăla / aia, în loc să te uiți în oglindă. Chiar dacă iarba vecinului este întotdeauna mai verde, s-ar putea să te ajute mai mult să pui mâna să scoți buruienile din curtea ta și să nu te mai plângi.

“Be yourself; everyone else is already taken.” Oscar Wilde

Încearcă data viitoare să te compari cu tine din trecut, ce ai făcut diferit până acum și cum s-a produs schimbarea. Dacă s-a produs. Dacă nu, iar tu ești mulțumit(ă) de tine, este perfect. Ideal chiar. Nu trebuie să progresezi, nu trebuie să faci mai multe, nu trebuie să-i asculți pe alții. Este exclusiv decizia ta!

Când te mai bate gândul să te compari cu alții sau cu ce au ei, gândește-te ce ai tu și nu se poate cumpăra cu bani.

Viața nu este o competiție, nu trebuie să fii mai bun(ă) decât celălalt, dar te va ajuta să te compari cu o versiune mai veche a ta și să-ți faci periodic upgrade la cea mai bună variantă a ta. Poți să te simți foarte bine cu ceea ce ai sau mizerabil pentru ceea ce nu ai.

Spor la succes!