Am greshit

Chiar dacă ție ți se pare că nu ai greshit niciodată, nu-ți bate capu’, sigur s-a întâmplat, doar că e posibil să nu-ți fi spus nimeni asta, să nu-ți dai seama sau pur și simplu să nu recunoști că ai greshit.

greshit

Foto Gratisography

În cele mai multe cazuri, greșeala are o componentă mai mult sau mai puțin negativă și de aici componenta de shit. Dacă verificați etimologia cuvântului greșit nu veți descoperi partea mirositoare, însă figurativ un efect de shit tot se regăsește pe undeva și cam ăsta e motivul principal de a nu ascunde o greșeală, pentru că, mai devreme sau mai târziu, tot va începe să pută. Că noi sperăm să nu observe lumea, e o altă poveste, însă în general se simte, chiar dacă nu ți se spune în față asta.

O primă etapă ar fi să-ți recunoști greșeala, indiferent care ar fi și să găsești o modalitate cât mai directă de a comunica asta cât mai repede. NU arunca the greshit sub covor și nu încerca să “mergi pe burtă” pentru că, de cele mai multe ori, rezolvarea poate să fie mai simplă decât îți imaginezi tu.

Mutarea greșelii de la negare la acceptare te va ajuta în primul rând pe tine, dar și pe cei din jurul tău.

Asumarea directă, de tipul “Eu am ți-am spart vaza de pe birou, îmi pare rău”, e mult mai sănătoasă pe termen lung față de “S-a spart vaza, sigur avea o crăpătură mai veche…” fără a pune un accent pe scuze și a te gândi că poate nu-și dă seama că s-a spart.

Nu e nicio nenoroceală să spui că ai greshit cu ceva, față de a da vina pe alți colegi, departamente sau încălzirea globală, cu toate că știu că ai putea veni cu zeci de scuze prin care să arăți cu degetul în altă parte și niciodată către tine.

Nu în ultimul rând ar trebui să ai un plan foarte clar cu ce ai putea să faci pentru a repara greșeala și să iei măsuri de prevenire pentru viitor. Da, în unele cazuri, orice ai face tu pentru a rezolva situația, vaza spartă tot va avea semne pe la lipituri, dar pe termen lung, încrederea este ceva mult mai important.

Chiar dacă sună ciudat, cu cât greșești mai mult, cu atât ai șanse să corectezi mai mult, ceea se traduce în progres.

Spor la greshit!