Nu se oferă feedback șefului!

Nici măcar dacă e tâmpit nu trebuie să îi dai feedback șefului. Cu atât mai mult dacă e tâmpit.

Singura variantă e să-l schimbi, dar nu prea merge să-l schimbi la târg și nici să faci o petiție online, chiar dacă e la modă.

Cu mult timp în urmă mi-a spus cineva că nu poți sa te piși contra vântului fără să te stropești. Un șef nu poate să facă numai lucruri proaste și să le ascundă la nesfârșit. Mai devreme sau mai târziu vor vedea și altii că este ud pe pantaloni ori pătat puțin cu galben sau chiar pute.

Contestarea unei decizii luate de șef nu va face decât să îngreunze procesul de implementare cu riscurile aferente, cu alte cuvinte să bagi mai multă lume în ceață.

feedback sefului

Foto Unsplash

Dacă ai un șef tâmpit poți să îl schimbi de tot printr-un proces de autoeliberare din acel mediu căruia în termeni populari i se mai spune “dă-ți demisia”, pentru că e foarte puțin probabil ca el să se schimbe. Toți cercetătorii britanici din lume, inclusiv cei din România spun că în general oamenii își părăsesc șefii, nu companiile.

Ar mai exista încă două opțiuni, dar sunt destul de rare: să fie dat afară sau să fie promovat.

În general șeful are niște argumente atunci când ia o decizie și în multe situații nu cunoști toate detaliile “din elicopter”. Nu le punem la socoteală pe cele gen “a venit decizia de mai sus, e o tâmpenie, dar trebuie să o respectăm”. Dacă faci asta, în primul rănd te vei detașa de companie și vei arunca vina pe alții. Ai șanse foarte mari ca făcând asta și oamenii de sub tine să procedeze la fel când vor fi nevoiți să implementeze o decizie a ta.

Să îți critici șeful într-o decizie deja luată are urmatoarele dezavantaje:

  • vei fi suspectat că vrei să îi subminezi autoritatea;
  • este extrem de puțin probabil să revină asupra deciziei și să își recunoască greșeala;
  • chiar dacă ai dreptate, va face tot posibilul să îți demonteze toate argumentele aduse… cel puțin într-o primă fază;
  • dacă faci asta în mod constant și ești un Gică Contra care nu e de acord cu nimic, niciodată, îți vei pune pe tine o etichetă care sigur te va afecta în viitor.

Niciodată nu îți critica șeful când sunt și alte persoane de față.

Nu îl bârfi, nu te va ajuta cu nimic.

Nu aș vrea să interpretezi că trebuie să iei poziția ghiocelului și să ai o atitudine pupincuristă. Doresc doar să îți spun că în general, o decizie luată (inclusiv a ta), trebuie respectată și implementată pe măsură.

Șeful este o reprezentare oficială a companiei respective și deciziile lui sunt deciziile companiei.

NU revenim la șeful tâmpit…eficienta

Cea mai naturală cale de a oferi feedback șefului este atunci când ți-o cere, iar atunci poți și trebuie să îți spui politicos și argumentat părerea!

Dacă după aceste discuții, s-a luat o decizie cu care în continuare nu ești de acord, va trebui să o respecți și să o pui în aplicare ca atare. “Grow up & move on”, se mai iau și decizii cu care nu trebuie să fii tu de acord, nu este vorba de batălii care trebuie câștigate. Dacă deciziile sunt în totală contradicție cu ceea ce simți tu și nu le poți accepta, mai de vreme sau mai târziu probabil vei consolida procentul celor care își părăsesc șeful.

Unul din rolurile principale al ierarhiilor în companii îl reprezintă arii diferite de răspundere și puterea decizională. Deciziile se iau de multe ori “în ordinea înmormântării” și chiar dacă nu îți convin, de fiecare dată trebuie tratate ca atare.

Spor la succes!