Timpul meu nu este diferit față de al tău
Atât de mult s-a scris despre gestionarea timpului încât sunt sigur că timpul meu diferă de timpul tău sau chiar de același timp pe care l-am avut ieri în același interval orar. Stai așa. Păi cum? O oră de azi nu e la fel cu o de oră de ieri? Teoretic da, însă în realitate se întâmplă să facem lucruri diferite sau chiar aceleași lucruri în modalități diferite și de aceea percepția diferă, mno.
Foto Pexels
Am mai spus asta de foarte multe ori și o repet de câte ori am timp: nu poți gestiona timpul – 480 de minute sunt la fel în fiecare zi, iar orice vrăjeală de “time management” este inutilă, pentru că nu poți dilata timpu’.
Poți însă decide mult mai bine ce vrei să faci într-o perioadă definită în timp, iar asta se poate învăța relativ ușor. Mai greu este să te ții de ce ți-ai propus. E similar cu mersul la sală, teoretic știi exact ce ai de făcut, însă practic găsești o grămadă de motive pentru care să nu te duci.
Chiar dacă nu există o rețetă care funcționează 100% pentru toată lumea, într-o primă fază ar trebui să îți dai seama care este perioada din zi în care ești cel / cea mai productiv/ă. Pentru unii dintre noi, prima parte a zilei este cea mai bună pentru a termina cele mai importante task-uri, iar asta înseamnă că ar trebui să-ți programezi cele mai grele task-uri în acea perioadă. Pentru alții, numa’ ideea în sine de a se trezi cu noaptea în cap e incompatibilă cu munca și vezi pe fața lor că sunt pe stand by până pe la prânz.
Notează-ți undeva care e perioada din zi în care ai cea mai multă energie și ajustează-ți prioritățile în funcție de asta. Dacă cele mai productive ore sunt seara, s-ar putea să trebuiască să-ți adaptezi totuși stilul în timpul orelor de program.
Este foarte probabil ca după prânz să te lovească lenea și să ai două viteze: încet și pe loc. În funcție de cât este de rapidă revenirea de după prânz, mai ai și varianta de a sări peste.
De ce ne trezim că nu mai avem timp să facem ce ne-am propus? De cele mai multe ori pentru că am fost prea optimiști când am stabilit ce avem de făcut în ziua respectivă și că nu am luat în calcul neprevăzutul.
Nici vizitele spam care îți dau programul peste cap, nici ședința de două ore care a ținut trei, nici de colega de birou care ți-a povestit în 40 de minute ce culoare a avut căcățelul bebelușului și nici de alt “zgomot” din jur nu te vor ajuta să-ți faci treaba la timp.
Dacă nu hotărăști tu ce vrei să faci cu timpul tău, o vor face alții.
Spor la prioritizat!