Fii punctual în orice faci

Fie că e vorba de ședințe, întâlniri, film, avion sau DEADline, fii punctual.

De fapt, dacă ajungi fix la timp e deja prea târziu.

Fii punctual

Foto Unsplash

Dacă nu ești punctual, îți creezi o reputație de întârziat și ar fi nasol să creadă lumea asta despre tine și la figurat. În cazul în care acesta e comportamentul tău de obicei, sunt șanse foarte mari să faci la fel și la ședințe, mailuri, telefoane, schimburi de tură, pe principiul “mai am de facut doar asta și gata”.

Dacă nu răspunzi la timp la mailuri, e ca și când te întâlnești cu cineva pe stradă, te salută și tu nu îl saluți înapoi sau chiar întorci capul ostentativ.

Fii puctual like a bossHai să începem cu programul de lucru: dacă începi la 9 și ajungi tot la 9 la serviciu, te vei apuca de muncă efectiv mult mai târziu, pentru că ar trebui să iei în considerare mai multe lucruri din rutina zilnică, în funcție de tabieturile fiecăruia: cafea, țigară, bârfa de dimineață, politică, networking, etc. Dacă lucrezi într-un departament care are legătură directă cu clienții, mă aștept ca la 9 să răspunzi deja la telefon sau să deschizi ușa. Imaginează-ți că ajungi la ora 10 fix la o farmacie, iar farmacista bagă cheia în ușă în același moment… nu vei fi încântat să o aștepți până te poate servi, cu atât mai mult cu cât probabil te și grăbești, că doar nu mergi acolo doar ca să te plimbi printre analgezice.

Pregătirea pentru o ședință ar trebui să fie similară, indiferent de rolul tău din încăpere. Dacă nu, ar fi bine să nu participi sau să delegi din start către altcineva, nu pierde vremea în ședințe în care nu se întâmplâ nimic, doar pentru că trebuie să fi acolo când se strigă catalogul.

Pentru o ședință trebuie să te pregătești, mai ales dacă ai de prezentat ceva. O altă parte foarte importantă este socializarea de dinainte, chiar dacă e vorba de fotbal, încălzirea globală, politică sau rețete de prăjituri și tu ești total pe lângă subiect, mai afli interesele celorlalți. Fii punctualNU “lucra” pe laptop și nici nu butona telefonul în timpul ședințelor, este lipsă de respect pentru tine și arăți pe față atitudinea ta față de ceilalți.

“Decât” să fi la număratoare, mai bine faci ceva mai bun în altă parte, e mai bine pentru toată lumea. Dacă tu ești cel care ține ședințele și lumea își caută altceva de făcut, ar trebui să vezi ce trebuie să schimbi la tine. Rapid!

Unele persoane pur și simplu nu pot fi punctuale. Chiar dacă se trezesc dimineață la 6, nu pot ajunge la timp la o ședință la ora 9 și asta nu este neapărat sfidător la adresa celorlalți ci pur și simplu nu pot ajunge la timp. Acest comportament poate duce la pierderea jobului, prietenilor sau demararea discuțiilor interminabile cu partenerul.

Există cazuri în care “lasă că mai am timp destul” îi afectează în așa hal pe cei în cauză, încât ajung inevitabil să întârzie. Adică știi că ai o întâlnire la ora 12:00, dar tu la ora 11:50 îți spui că mai ai destul timp ca să te mai apuci de altceva dar în realitate doar dai snooze la întâlnirea de la 12.

Nu îți propune să fii punctual, ci să ajungi cu cel puțin 10 minute înainte. Orice poate interveni între timp: să stai mai mult pe drum decât ai anticipat, să nu găsești loc de parcare, să îți uiți cărțile de vizită în mașină, să greșești adresa, etajul sau să nu mai știi cu cine trebuia să te întâlnești.

Nu îți fă probleme că te vei plictisi dacă ajungi mai devreme, în era telefoanelor dăștepte sigur vei avea cu ce să-ți ocupi timpul.

“Better three hours too soon than a minute too late.” William Shakespeare

Dacă totuși întârzii și nu ești în stare să fii punctual, fă bine și anunță-i pe cei care te așteaptă, nu de alta, dar să nu își facă speranțe deșarte că te-ai aruncat în spatele trenului.

Dacă ai întărziat deja de șase ori săptămâna asta și este abia marți, atunci ai o problemă mai mare decât recunoști.

Spor la punctualitate!