Am încredere în tine

Chiar dacă pentru mulți angajați sună ciudat, un șef trebuie să aibă încredere în tine. Da, da. Așa trebuie să se întâmple într-un mediu în care respectul reciproc se poate construi rapid.

incredere

Foto Unsplash

Dacă nu este așa și are abordarea prezumţiei de vinovăție, că sigur faci tu ceva nasol, înseamnă că partea de control este prea accentuată și e posibil să ai un șef pentru care micromanagementul este ceva normal.

În orice companie, când scopul principal este să faci performanță trebuie să existe și un nivel minim de încredere. Nu poți să te aștepți ca oamenii tăi să performeze bine dacă nu le demonstrezi că ai încredere în ei.

Dacă majoritatea angajaților vor un șef în care să aibă încredere, nu întotdeauna se întâmplă și invers. Fără a generaliza, există tendința ca unii șefi să fie întotdeauna suspicioși pe subordonați, ceea ce, în timp va duce la o echipă demotivată, care nu va livra rezultate. Nici măcar dacă ai un angajat care fură, nu înseamnă că trebuie să-i verifici pe toți în buzunare la ieșirea din incintă pentru că sigur vor și ceilalți să facă la fel.

“Leadership is about what you do when no one’s watching.” Robin Sharma

Ca șef trebuie să ai încredere în oamenii tăi, în primul rând pentru că nu ai timp să stai să-i verifici pe fiecare dacă și-a făcut treaba sau nu și în ultimul rând pentru că ăsta e jobul lor. Trebuie să existe o modalitate prin care măsori constant ce și cum fac ei, desigur, însă asta este cu totul altceva.

Încredere înseamnă și o comunicare eficientă. COmunicare, că dacă e doar municare dintr-o parte în alta să nu te mire de ce nu te ascultă nimeni.

O altă direcție prin care îți dai seama dacă șeful are încredere în tine sau nu, este puterea de decizie pe care o primești, în funcție de politicile companiei. În prea multe cazuri, șeful se bagă peste sau dedesubtul deciziei angajatului din lipsa de încredere sau pur și simplu din prostie.

Un șef îți poate arăta că are încredere în tine dacă te respectă, te ajută, te ascultă, îți ține spatele când e cazul și îți oferă autonomia necesară ca să te desfășori fără constrângeri.

Spor la succes! Cu încredere!