Ce faci când șeful lucrează foarte mult
Dacă șeful lucrează foarte mult, ai șanse destul de mari să aibă aceleași pretenții și de la tine. Orice asemănare cu multinaționalele (chiar și unele multijudețene) unde în mod frecvent se lucrează 10 – 12 ore pe zi este pur întâmplătoare.
Cică după mai multe zile în care au observat ceva de neacceptat, mai mulți colegi s-au coalizat și s-au dus la șef în birou și i-au spus:
– Șefu’, avem o mare problemă în echipă: noi muncim pe brânci, iar de săptămâna trecută, Dorel ne sfidează pe toți și la ora cinci, sparge ușa cu nerușinare, chiar dacă noi mai avem de lucru de la ora aia, doar ce ne facem încă o cafea. Așa nu se mai poate, te rog să faci ceva!
– Băbăeț’, zice șeful. Vă rog eu frumos să aveți răbdare cu Dorel, că e băiat de treabă în general, doar că până vineri mai este în concediu…
Revenind la șefu’ munco-holic care lucrează zi-lumină, noapte-întuneric, pune de foarte multe ori o presiune mult mai mare decât este necesar pe echipa lui.
Prima condiție de a-i putea gestiona pe alții este să fii în stare să te gestionezi pe tine. Dacă nu ești în stare să faci asta și numele tău de scenă este Haosescu, ar trebui să te gândești care sunt motivele pentru care ai ajuns în situația asta. Mă refer la o situație constantă, desigur, nu la excepțiile date de un proiect mai special sau de o schimbare majoră, care și acelea trebuie gestionate cu măsură.
În timp ce echilibrul dintre viața personală și serviciu nu există, dar șeful sare zilnic calu’ de la mailuri în afara programului sau ședințe care încep la ora 16 și nu se termină pe lumină, nu înseamnă că asta trebuie să faci și tu.
Nu-mi spune că toate lumea face asta la voi în companie și că nu ai încotro, pentru că astfel te vei autoexclude din echipă.
Nu-mi spune nici că el cere asta, cu sau fără orele suplimentare plătite și că nu ai ce face și trebuie să execuți.
Dacă într-adevăr asta este situația și nu ai ce face, însă ești convins(ă) că ai putea avea o viață oarecum normală la serviciu, poate că e vremea să-ți schimbi șeful.
Productivitatea nu stă în orele petrecute la serviciu. Poți să stai 12 ore și să te dai ocupat și să lucrezi în scârbă sau poți să lucrezi 6 ore în care să fii super productiv dacă știi cum să-i ignori pe ceilalți.
Dacă totuși este normal la cap nu ar trebui să-l intereseze în cât timp îți termini tu treaba și să îți respecte dreptul la viața privată.
Poziția ta trebuie să fie foarte fermă și să-i explici că viața ta personală este extrem de importantă și că asta nu înseamnă că nu îți vei îndeplini sarcinile de serviciu.
Discuțiile pe care trebuie să le ai cu superiorul tău trebuie să fie legate de realizarea obiectivelor și nu de cât ai stat peste program sau la ce oră din noapte ai trimis mailuri.
Spor la succes!