Te uiți pe geam sau în oglindă?

Nea’ Collins vorbea în cartea “Good To Great” că dacă te mai uiți pe geam prea mult în loc să te uiți în oglindă când e vorba de chestiuni care nu merg, e posibil să nu faci ce trebuie.

Foto Pexels

Când ceva nu merge bine, cel mai ușor este să dai vina pe factorii externi și nici măcar nu e atât de greu. Acum câteva luni am avut o discuție cu cineva care avea rezultate modeste, atât pe individual, cât și cu echipa pe care o conducea. Când am rugat-o să-mi prezinte situația așa cum o vede ea, fără niciun fel de cerință din partea mea de cum ar trebui să arate structura, tot ce am văzut au fost factori externi de care nimeni din interior nu este vinovat.

Când am întrebat ce soluții are legate de toate nenorocelile descrise acolo, mi s-a răspuns că nu are nicio soluție și că, fără excepție, altcineva trebuia să acționeze cumva. Întotdeauna mi-a plăcut analogia că dacă nu ești parte a soluției, ești parte a problemei, mai ales că de cele mai multe ori se confirmă că așa este.

Revenind la oglinda cea de toate zilele, te va ajuta să vezi ce poți schimba din lucrurile pe care le poți influența direct, chiar dacă uneori vezi unele riduri cauzate de alții, firește.

Încearcă să scapi, să faci invers, când lucrurile merg bine, să te uiți pe geam, iar când lucrurile merg prost să te uiți în oglindă. Asta nu înseamnă că nu este meritul tău când ceva iese bine, doar că te-ar ajuta mai mult un grad redus de aroganță.

Ne simțim bine când sunt alții de vină, pentru că ne oferă un sentiment de conservare, prin care “eu n-am greșit cu nimic” credem că ne protejează de realitatea din teren.

În realitate însă putem să influențăm atât de mult ceea ce ni se întâmplă încât nici nu ne dăm seama, fiind mult mai ușor să dăm vina pe alții.

Spor la succes!