Management înseamnă gestionare și organizare

De la începutul lumii și până astăzi, management înseamnă gestionare și organizare, fie că e vorba de împărțirea vânatului în așa fel încât să ajungă întregii comunități și (re)organizarea pentru următoarea vânătoare, fie că e vorba de componente moderne de marketing și inovare cum le numește Drucker.

management

Foto Unsplash

Din toate descrierile istorice, cea mai apropiată de realitatea din teren mi se pare cea a lui șefu’ Fayol: “To manage is to forecast and to plan, to organise, to command, to co-ordinate and to control.”

Da, da, fără o doză minimă de control, cam toate celelalte sunt degeaba. Nu începeți vă rog cu floricele fandosite că “oamenii mei știu ce au de făcut, eu nu trebuie să controlez nimic”, pentru că în viața reală nu există așa ceva, dacă vrei să ai și rezultate. În plus, prin control, observi cel mai ușor și nevoile de dezvoltare, training, etc.

Management înseamnă să te organizezi în primul rând pe tine și apoi pe alții. Cu cât faci asta mai bine, cu atât ai șanse mai mari să fii un manager de succes, iar oricât de multe teorii ai citi despre asta, cel mai bun exercițiu este întotdeauna practica. Nu poți să înveți să înoți doar citind cea mai tare carte despre înot din lume, mai trebuie să și exersezi foarte, foarte mult.

Management înseamnă să fii flexibil și să te adaptezi la cerințele organizației și ale pieței, dar și ale angajaților tăi.

Chiar dacă acum 20 de ani în mare cam tot aia însemna management, acum trebuie să ai o abordare ușor diferită față de angajații tăi. Nevoile unui “Millennial” sau unui angajat din generația Z diferă destul de mult față de “Baby Boomerșii” din secolul trecut, chiar dacă structura poate fi similară. De multe ori finețurile fac o foarte mare diferență și lucrurile minore, care au un cost infim sau chiar zero, pot avea un efect major pentru organizație.

Management nu înseamnă să îți tratezi angajații așa cum ai vrea să fii tu tratat, pentru că ei nu sunt ca tine, nu au aceleași nevoi și nu sunt motivați de același lucruri ca tine. De aceea trebuie să îți petreci foarte mult timp separat cu fiecare, să îi înțelegi și apoi să scoți ce-i mai bun din ei.

“When I finally got a management position, I found out how hard it is to lead and manage people.” Guy Kawasaki

Într-un episod viitor vom vorbi despre leadershitp, care se mănâncă diferit, folosind alte tacâmuri.

Spor la managerit!