Cărți de dezvoltare personală

După ce am postat pe pagina de Facebook citatul lui Alexandru Negrea, acesta mi-a sugerat să scriu un articol cu ce cărți de dezvoltare personală recomand.

Da, cel mai bun sfat este cu siguranță să citești, dar ar trebui să și testezi pe pielea ta, că dacă nu pui în aplicare ceea ce crezi că ți se potrivește din ce ai citit, ai cam pierdut vremea.

Cum zice uica’ Mintzberg, cică nu poți să înveți să înoți doar dacă citești o carte despre asta. Dacă nu crezi că poți face ceva mai bine, nu-ți pierde timpul cu cititul și aplicatul, sigur ai lucruri mai bune de făcut, nu-ți bate capu’.

cărți de dezvoltare personală

Foto Visualhunt

Trăim într-o perioadă a vitezei, când nicicare dintre noi nu mai avem timp de citit și de aceea de câțiva ani am ales varianta audiobook-urilor, pentru minim 5 ore pe săptămână, în special Audible, divizia audio a Amazon-ului, dar și alte podcast-uri reușind astfel să “citesc” minim o carte pe lună.

Pentru a nu face o listă cu zeci de recomandări, mă voi rezuma doar la câteva clasice, ai din fiecare câte ceva de învățat / aplicat.

How to Win Friends & Influence People de Dale Carnegie

Este o carte scrisă acum 80 de ani, iar lucrurile de bun simț de acolo sunt aplicabile în zilele noastre și probabil vor fi și peste 80 de ani. Vei găsi acolo sfaturi despre cum să relaționezi cu alții, în general cum să pui în aplicare legea lui Ohm: “Dacă ești om cu mine, sunt și eu om cu tine.”, dar și cum să te pui în papucii celuilalt, să nu gândești doar din perspectiva ta.

Getting Things Done: The Art of Stress Free Productivity de David Allen

Aici vei învăța cum productivitatea crește dacă ești relaxat și nu consumi timpul cu nimicuri. O recomand celor care sunt copleșiti de prea multe de făcut și niciodată nu le ajunge ziua pentru a termina treaba, cei care probabil nu vor avea timp să citească nici această carte.

The 7 Habits of Highly Effective People de Stephen. R. Covey

Una din preferatele mele, în care ți se explică ce “apucături” ar trebui să adopți pentru a fi mai eficient. De exemplu să începi cu finalul în minte când vrei să faci ceva sau celebrul “Sharpening the saw”, adică ce ar trebui să faci ca să nu pedalezi până la epuizare înaintând tot mai greu (sau deloc) și că trebuie să investești în tine la timp.

The Essential Drucker de Peter Drucker

O carte foarte tare pentru orice manager, care conține o sinteză excelentă a doar o parte din cele 39 de cărți pe care le-a scris, fiind recunoscut ca fondatorul managementului modern. Explicând concepte ca diferența dintre eficiență și eficacitate sau psihologia umană din companii, este genul de carte care te face să vezi cum ai evoluat dacă ai curiozitatea să o citești din nou la fiecare 5 ani.

Emotional intelligence de Daniel Goleman

Goleman te lovește sub centura emoțională în maniera în care poți să-i spui interlocuitorului “Băejprost… emoțional zic”. Exemplul în care doi se ceartă la masa de cărți și unul care îl suspectează pe celălalt că trișează, îl provoacă să meargă afară să se bată. Cel acuzat acceptă foarte calm, doar că vrea ca bătaia să fie la finalul partidei. Nervii trec, iar la final nici “supăratul” nu mai vrea să se bată.carti-dezvoltare-personala

Obișnuiește-te să citești aceeași carte după 5 sau 10 ani dacă ți-a plăcut, vei descoperi lucruri noi despre tine și perspectiva va fi diferită. Să citești / asculți în engleză te va ajuta oricum și să o cunoști nu mai constituie un avantaj, ci este mai degrabă o cerință, nu-mi spune că vrei recomandări de cărți în limba română.

Ce am auzit în ultimele trei luni: Living Forward, To Sell is Human și The School of Greatness + varianta de kindle a The Effective Manager care nu are audiobook (încă).

Spor la citit!