Ce faci când ai o performanță proastă?

Chiar dacă nu ți s-a întâmplat niciodată să ai o performanță proastă, este foarte puțin probabil să ai întotdeauna o performanță bună. Nici matematic nu iese, nici măcar celor mai buni performeri.

performanta proasta

Foto Pexels

Indiferent cât este de nasol, ar trebui să te aduni cât mai repede și să vezi ce poți face pentru a-ți reveni. Un eșec nu este atât de dramatic prin comparație cu ce ai de gând să faci pentru a-l corecta, în măsura în care acest lucru este posibil, firește.

Dacă ai spart o vază de sticlă, oricât de mult ai vrea să o lipești, niciodată nu va mai arăta la fel. Ca să nu cădem în extrema în care nu mai poți face mare lucru pentru a corecta ceva, revenim la performanța pe care o ai la locul de muncă.

În principiu ar trebui să ai niște obiective pe care trebuie să le atingi periodic: zilnic, săptămânal, lunar, trimestrial, anual, obiective care pot diferi fundamental de la un job la altul sau de la o industrie la alta.

Toate aceste obiective pot avea aceeași soartă, să le atingi sau chiar să le depășești sau să nu le atingi și atunci s-ar putea să ai ceva probleme dacă non performanța ta se repetă. Indiferent dacă ești paznic într-o farmacie sau director de producție la fabrica de cuie, ar trebui să ai o fișă de post prin care să știi foarte clar ce ai de făcut.

Pornim de la prezumția de nevinovăție, că aceste lucruri se întâmplă și la locul tău de muncă și că nu lucrezi “după ureche”. Cu cât este compania mai mare, cu atât aceste standardizări sunt mai clare și monitorizate ca atare.

Revenind la situația, puțin probabilă, în care performanța ta este proastă, după etapa de negare, ar trebui să treci de încărcătura emoțională și să te gândești la un plan de acțiune prin care poți corecta ce nu a mers bine.

De fiecare dată, ajută să te uiți în oglindă și nu pe geam, ca să vezi ce poți corecta la tine, înainte de a da vina pe alții pentru eșecul tău.

În cazul în care tu ai o performanță slabă, iar alți colegi evoluează de la foarte bine în sus, ar trebui să îți faci un plan de redresare, de preferat pe termen scurt. Atunci când îți spun mai mulți oameni că ești beat, te duci și te culci, iar a doua zi dimineață începi un program de “dezalcoolizare” dacă vrei să nu te trezești într-o zi că drumul tău nu mai merge în aceeași direcție cu al companiei.

Dacă totuși aportul tău a fost excepțional, dar ai ajuns să evoluezi într-un domeniu în plin declin și nu mai vezi șanse de scăpare, poate că ar trebui să-ți cauți un alt job. De exemplu, într-o lume în care vânzările de aparate foto sunt în cădere liberă pentru toți producătorii, din cauza performanțelor telefoanelor mobile, poate că e momentul să schimbi domeniul.

Spor la succes!