Feedback nu înseamnă să-i spui omului că, în general, e OK

Când vorbești cu un angajat, feedback nu înseamnă să-i spui că e OK și că mai are de îmbunătățit un sobor de chestii sau, și mai rău, să-i spui doar ce nu face bine.

feedback nu inseamna

Foto Pexels

Feedback nu înseamnă doar partea negativă a lucrurilor, ci dimpotrivă, vrei ca angajatul să continue un comportament sau o activitate pe care o face bine. Dacă ne-am concentra doar pe ce nu facem bine, ne-am transforma toți în niște frustrați, pentru că nu vom putea niciodată să fim buni la orice, în orice condiții.

Hai mai bine să ne canalizăm eforturile către ceea ce facem bine și doar după asta să vedem ce putem îmbunătăți. În cazul în care activitatea ta de bază nu merge cum trebuie, este cu totul altă discuție. Nu poți să mergi la șefa / șeful tău și să-i spui că tu ești foarte bună / bun la yoga, dar mai ai o parte mică de îmbunătățit, reprezentată de 90% din jobul tău zilnic.

Pornim de la prezumția că vrei să îți îmbunătățești activitatea zilnică, că ai deja progrese în acest sens și că te și pricepi la ceea ce faci, că doar tu ți-ai ales acest job, nu te-a obligat nimeni să faci asta.

Feedback nu înseamnă o generalizare care nu spune mare lucru, ci chestii punctuale și folositoare.

Feedback nu înseamnă un proces unidirecțional în care superiorul îi spune angajatului să se schimbe, pentru că nu poți să schimbi oamenii. Poți schimba însă unele activități, care la final vor avea ca efect o îmbunătățire a performanței.

Feedback nu înseamnă să-i spui angajatului odată pe an la evaluarea performanței că nu a evoluat bine. Trebuie să fie un proces continuu, prin care scoți în evidență de fiecare dată când se întâmplă ceva, fără a aștepta o zi anume din lună sau din an pentru asta. 

Dacă tu ca șef(ă) știi doar să le spui angajaților când greșesc, nu te mira dacă evoluția lor stagnează și încrederea în sine este în cădere, pentru că nu fac nimic bine – cel puțin asta le arăți.

FeedBACK nu înseamnă critică și nu pune accent pe ce s-a întâmplat în trecut sau pe persoană, ci pe ce vrei să se întâmple diferit în viitor.

Mai ales, feedback nu înseamnă umilire, în privat sau în public.

Spor la succes!