De ce nu te ajută un to-do list

To-do list e o înșiruire de chestiuni pe care ar trebui să le faci fără a avea însă neapărat și o organizare legată de când le vei face.

to-do list

Foto Pexels

To-do list sau agenda (fizică) zilnică, sau 29 de post-it-uri, sau 38 de hârtii A4 pe birou nu te vor trage de mânecă cu ce trebuie să faci prima oară și care este timpul alocat pentru asta. Ai putea să-ți pui bilețelele unul peste altul sau în ordinea importanței, dar tot nu te ajută prea mult.

Dacă îți pui în calendar “lista” cu o planificare foarte bine definită în timp, vei avea șanse mult mai mari să finalizezi ce ți-ai propus.

Poți aloca timp diferit pentru fiecare acțiune și chiar culori diferite pentru a le sublinia importanța folosind managementul vizual.

De ce te ajută mai mult programarea în calendar față de orice variantă de liste:

  • în general cam orice faci este legat ce componenta temporală: de la sfântul DEADline sau în cât timp este gata costumul de la curățat la întrebarea “până când vrei să-ți dau banii ăștia împrumut?” și răspunsul “până nu îți bag una”;
  • lista nu te trage de mânecă (nici dacă e scurtă) când trebuie să faci ceva, e doar un teanc de activități;
  • listele nu fac diferența între important și urgent. Ai putea să subliniezi cu roșu sau să scrii cu litere de tipar, însă nu e același lucru;
  • stabilește-ți cele mai importante trei activități pentru fiecare zi și alocă-le timpul necesar în calendar;
  • bagă tot ce poți în calendar: de la timp alocat pentru citirea mailurilor (care altfel îți va consuma cel mai mult timp zilnic) până la mers la sală;
  • când ai un calendar “curat” la finalul zilei te simți mult mai bine decât cu o listă de alte jdemii de chestii de făcut mâine, numa’ bine ca să ai la ce să te gândești când ajungi acasă.

Bunica mea avea obiceiul de a face un nod la batistă pentru a nu uita să îmi spună ceva foarte important, numai că atunci când ajungeam la ea nu mai știa exact pentru ce a făcut acel nod, dar era foarte sigură că era ceva foarte important.

Dacă ai pe listă de cumpărat un aparat de aer condiționat și când te arde mai tare te trezești să faci asta, un reminder în calendar în februarie te-ar fi ajutat foarte mult. Dacă ai pe lista de to-do legănat copil, trebuie să o faci, cu sau fără el.

Nu în ultimul rând trebuie să-ți aloci timp proporțional cu ce vrei să realizezi. Dacă de exemplu aloci 90% din timpul tău pentru a obține un rezultat care reprezintă doar 5% din ce voiai să obții în perioada respectivă iu are facd. Și nu în sensul bun.

Spor la success!