N-am timp!
Inspiră adânc, apoi expiră relaxat, retrage-te într-un colț și încearcă să vezi toată imaginea de ansamblu înainte de a spune n-am timp. Știu că ești ocupat și ai și treabă, dar singurul responsabil de organizarea timpului tău ești tu și nimeni altcineva. Da, indiferent de ce îți spune șeful și cât este de confortabil să dai vina pe el, tu ești cel care te (dez)organizezi.
Foto Pexels
Nu există om cu care să fi vorbit până acum și să nu îmi spună cel puțin odată că nu a reușit să obțină ceva, indiferent dacă a fost vorba de job sau de viața personală, din cauză că nu a avut timp. Dacă ar exista un manual al scuzelor, secțiunea “n-am timp” ar fi de departe cea mai complexă.
Norocul nostru este că poți să faci ce dorești atâta timp cât reușești să stabilești care sunt prioritățile tale. Nu poți să spui că nu ai timp să mergi la sală, dar ai avut timp să te uiți la emisiunea “Cuțitele au talent”, pentru că tu ești cel care a ales varianta doi.
Crearea unor obiceiuri mărunte, dar enervant de eficiente, te vor face să obții ce ți-ai dorit. Am mai scris aici cum e să fi foarte ocupat cu șofatul și să nu ai timp să oprești să alimentezi.
Nu trebuie neapărat să muncești 80 de ore pe săptămână ca să reușești să realizezi tot ce ți-ai propus (cu toate că uneori ești nevoit să faci și asta), ci să îți stabilești foarte clar la ce trebuie să renunți pentru a avea timp de lucrurile care contează cu adevărat pentru tine.
Nu pierde timpul cu nimicuri. Notează-ți lucrurile importante pe care le-ai făcut ieri și vei observa cu câte lucruri neimportante ai pierdut timpul de fapt.
Încearcă exercițiul cu ceasul: alege o perioadă de timp (60, 120, 600 de min) în care îți propui din start prioritățile. Timpul alocat îl ai deja, deci nu mai poți spune “n-am timp”, doar că depinde de tine dacă ești în stare să te încadrezi la timp cu ce ai de făcut sau dacă îi lași pe alții să se bage cu bocancii în timpul tău. Dacă spui că nu poți aloca 30 de minute pe zi (aprox 2%) pentru mișcare, înseamnă că sănătatea nu este o prioritate pentru tine. Cum nu poți să mă convingi că nu ai timp să folosești scările în loc de lift sau să bagi 20 de etaje de urcat / coborât la pauza de prânz. La fel se poate aplica și la serviciu: dacă spui că nu ai timp în fiecare dimineață 10 minute pentru a-ți organiza ziua, înseamnă că acest lucru nu este o prioritate pentru tine.
Revizuiește-ți toate activitățile pe care “trebuie” să le faci, iar cel mai important lucru la care ar trebui să renunți acum, este să te oprești în a te mai plânge că n-ai timp. Mai bine îți spui că nu ai vrut și că nu a fost o prioritate pentru tine.
Adică în loc de a spune “Nu am avut timp să fac duș” încearcă “Nu vreau să mă spăl și nu este o prioritate pentru mine (și cei din jurul meu) să fiu curat”.
Nu te cred că nu ai timp, ci doar că nu știi care îți sunt prioritățile.
Spor la succes! Numa’ dacă ai timp, desigur…