Felicitări! Ai făcut caca la oliță
Când prima oară un copil face caca la oliță e sărbătoare în familie. Suni toate rudele până la gradul patru și le trimiți pozele / filmulețele aferente. WOW! Asta da realizare și trebuie sărbătorită, cu un tort în forma rezultatului și cu dansul Zeului Căcuț.
Foto Unsplash
Să nu uităm nici de partea de training, feedback, coaching, mentoring, shadowing și mirositoring oferită în perioada de dinainte: îi arăți cum se face, iar după ce ai eșuat pentru că nu ști cum să adaptezi limbajul la nivelul și “competențele” lui îl pui să stea acolo cu orele și te rogi de el să tușească, poate – poate că îl păcălești cumva.
Nu spun că e ceva rău în toate aceste “proceduri”, dar fiecare familie are rețete secrete, păstrate de la o generație la alta pentru a duce la bun sfârșit operațiunea.
Problema începe când toată tevatura asta cu felicitările din partea tuturor se face când copilul are 10 ani. Chiar dacă partea cu motivarea este extrem de importantă în orice domeniu și la orice nivel, hai să nu penibilizăm procesul în sine.
În ce condiții nu ar trebui să feliciți un angajat:
- când s-a trezit devreme și a ajuns la timp la serviciu. Zilnic;
- când are activități repetitive cu același rezultat. Imaginează-ti că la semafor îți înconjoară mașina 20 de oameni cu baloane, confetti și muzică pentru că ai oprit când s-a făcut roșu;
- când are o performanță mediocră – rezultatul va fi că va rămâne acolo;
- când a făcut ceva prost. Revin la prostia de feedback sandwich. Nu cred că ți-ar place să mănânci un sandwich cu o pâine excepțională, dar la mijloc să ai ceva stricat si cu un gust groaznic;
- că trebuie. Ai auzit tu că e bine să faci asta și trebuie musai să-l feliciți, chiar dacă a făcut un (că)cățel mic;
- când nu ai timp;
- când faci asta doar pentru unii și îi ignori pe ceilalți;
- când ești sarcastic sau ironic.
Nu amesteca însă felicitările cu feedback-ul. Recunoașterea are un rol extrem de important în dezvoltarea fiecăruia dacă este făcută corect și coerent. Una e ca un angajat să facă caca la oliță după două luni de la angajare și alta să-l feliciți pe cel care are 10 ani vechime pentru aceleași realizări. La fel cum în sistemul de învățământ primar actual fiecare elev primește câte un premiu, chiar dacă e pe locul 26. Așa facem mai rău performanței și dezvoltării ulterioare.
Spor la succes!