Înapoi la școală

Nu pot să spun înainte la școală, e mult mai bine înapoi la școală, ca să nu ziceți că iar m-am mânjit cu romgleza la gură, chiar dacă back to school sună mult mai bine.

inapoi la scoala

Foto Magrenta

Nu voi scrie despre cum se transformă oamenii în trafic dimineața, când trebuie să-i ducă pe ăia mici la școală și cum uită complet de regulile de circulație.

Nu voi scrie nici de nesimțirea părinților care opresc exact în mijlocul drumului pentru ca plodul / ploada să pășească direct pe covorul roșu al școlii și nici de exemplul pe care îl dau copiilor, ca mai apoi să se mire de ce fac anumite chestii pe care nu ar trebui să le facă.

Nu voi scrie nici de durerea în coor a statului legată de sistemul de învățământ pentru că ar trebui să-i trimit la proctologul pe care îl doare în coor de sistemul medical.

Mă bucur că ai ajuns până aici ca să vezi ce subiecte nu am atins și voi scrie de ce poți face ca șef / angajator în special în momentele când începe școala.

În primul rând ai răbdare cu angajații care încep școala, în special cu cei care au copii în clasa I. Pentru ei, este unul dintre cele mai importante momente și este normal să îl trateze ca atare. Impactul emoțional asupra copilului este de cele mai multe ori la extreme, pozitiv sau negativ.

Indiferent cât crezi tu că sunt de importante ședințele de la prima oră, ai putea să le muți puțin mai târziu, altfel vei avea participanți întârziați, nervoși și nu e indicat să începi ziua așa.

Nu te mira că o perioadă vor fi absenți de la serviciu, chiar dacă fizic sunt acolo, însă cu capul la copilaș, este normal și asta.

Acceptă că pentru o perioadă, productivitatea și eficiența părinților care încep școala (da, toți spun că ei încep școala, chiar dacă este de fapt vorba de copiii lor) va fi afectată.

Un alt aspect important este îmbolnăvirea copiilor, care de cele mai multe ori se întâmplă odată cu intrarea în colectivitate.

Scenaritele legate de ce se întâmplă cu copilul la școală sunt extrem de accentuate în această perioadă, de la cum se va purta învățătoarea cu ei și până la bătaia dintre colegi sau ce va face dacă se termină orele mai devreme și va pleca singur pe stradă, iar starea generală de neliniște la birou nu este ceva singular. Asta nu înseamnă neapărat că angajatul respectiv are o problemă la serviciu.

De cele mai multe ori, prima săptămână de școală este cea mai dificilă, iar apoi toate intră ușor – ușor în normalitate, sau în unele cazuri greu – greu, dar tot intră.

Dacă unui angajat nu îi e bine acasă, nu îi va fi bine nici la serviciu și este datoria ta să-l ajuți să treacă peste aceste momente, cu flexibilitatea de rigoare.

Nu în ultimul rând, dacă oferi flexibilitate părinților care încep școala, nu-i ignora pe cei care nu suferă de această “boală” și oferă-le aceleași condiții și celorlați.

Spor la școlit!