Nu ajută pe nimeni să faci reproșuri
Suntem foarte buni la a face reproșuri încât unii dintre noi am putea deveni antrenori în tehnica reproșurilor. Așa de bine ne pricepem, încât ajungem la un nivel de excelență în a reproșa.
Foto Gratisography
Hai să-ți spun o chestie la care nici nu te-ai gândit vreodată: nu poți să influențezi trecutul. WOW, ce descoperire!
Să nu-mi spui că nu ți s-a întâmplat să îți reclame un client ceva și să dai vina pe alt coleg, de preferat din alt departament, că nu te cred.
Ăia de la vânzări vând “și pe mă-sa și pe ta-su”, ăia de la producție nu se încadrează în DEADline-uri niciodată, ăia de la logistică dau și ei mai departe vina pe transportatori, ăia de douăj’de ani de la relații clienți habar n-au de capu’ lor, iar cei de la financiar nu sunt în stare să facă o factură corectă. Ei bine, suntem chit, fiecare dăm vina unii pe alții, iar clientu’ săracu’ n-are nicio vină, el vrea să primească “decât” ce a plătit și nu-l interesează deloc dacă a greșit Dorel sau Elvira. Chiar nu contează.
Este foarte ușor să dai vina pe alții că nu au făcut ceva în relația cu tine, dar asta nu va îmbunătăți colaborarea cu ei, ci dimpotrivă. Arătând cu degetul în altă parte, încerci să te protejezi pe tine și astfel nu-ți asumi vina. Cu alte cuvinte, dacă (de fiecare dată) nu este vina ta, ci a altora, este foarte probabil să nu vrei să schimbi nimic la tine, că doar n-ai greșit cu nimic, ce dreaq.
Ce poți face ca să nu mai faci. Reproșuri:
- nu mai faci reproșuri. Pfoai ce recomandare tare ți-am dat. E ca și când ți-aș spune că dacă vrei să ai condiție fizică ar trebui să te antrenezi, dar… ce să vezi, chiar așa e…;
- când vrei scoți porumbelul pe gură, bagă-l înapoi și ia o pauză. Mare. Gândește-te la ce ajută să faci acel(e) reproșuri;
- stai deoparte de componenta emoțională oricât de greu ți-ar fi;
- imaginează-ți că ai putea să greșești și tu;
- gândește-te ce poți face de acum înainte, că de acum înapoi nu mai poți face nimic. În afară de a livra ceva reproșuri proaspete, desigur;
- încearcă să te bucuri de ceea ce ai, nu să reproșezi pentru ceea ce nu ai.
Nici nu vreau să sugerez măcar că, într-o relație, atunci când ceva nu funcționează este doar vina bărbatului, cu ceva ce (nu) face el de mult timp și nici măcar nu vrea să se schimbe, împotriva tuturor reproșurilor din partea ei. De exemplu, ipotetic ea îi spune să repare ceva în casă, iar după aceea îi reproșează de fiecare dată când își aduce aminte, că nu a făcut. Când un bărbat spune că face, face, nu trebuie să-i reproșezi la fiecare șase luni că nu a făcut.
“To err is human. To blame someone else is politics.” Hubert H. Humphrey
Există o diferență foarte mare între a-ți asuma responsabilitatea pentru ceva și a te învinovăți pentru acel ceva, așa că ar fi bine să vezi ce te “coafează” mai bine. Revenind la abordarea politicienilor, concentrează-te pe ceea ce ai făcut / faci tu, nu pe ceea ce nu fac alții.
La final nu vreau să-ți reproșez că nu ai fost pe aici în fiecare săptămână, da’ numa’ zic că nu se face așa ceva.
Spor la succes!