Nu există democrație în companii

Doar nu credeai că există democrație în companii și că votăm fiecare cum vrem să prestăm la locul de muncă. Sper. Chestia asta cu hai să votăm se poate aplica de exemplu la alegerea locației pentru petrecerea de sfârșit de an și nu la decizii serioase de business.

democratie

Foto Unsplash

Hai să spunem că supui la vot care este procentul de creștere salarială pe care dorești să-l implementezi anul viitor. Cam care crezi că ar fi rezultatul prin vot democratic? Unul majoritar, dar foarte probabil nerealist. Un rezultat care nu este în linie cu bugetul companiei și care oricât de mult vi l-ați dori, nu poate fi pus în aplicare în măsura în care a fost votat.

Un alt exemplu ar fi legat de o decizie în cadrul unui proiect nou, unde trebuie luate în calcul foarte multe elemente, nu doar un vot în plen. Poți avea situația în care ai o majoritate covârșitoare într-o direcție și o singură persoană care este în altă direcție, iar în momentul în care aceasta expune argumentele, poate întoarce majoritatea la 180 de grade. Argumente solide și nu un vot care ar fi dus la o decizie, chiar și majoritar, greșită.

Orice asemănare cu votarea unui partid politic, care are o majoritate, însă are ca rezultat un dezastru socio-economic pe termen lung, este pur întâmplătoare.

Revenind însă la viața reală, nu există democrație în companii, cel puțin nu în descrierea ad-litteram a cuvântului. Dacă ar fi trebuit să supună la vot, Steve cel cu multe job-uri nu ar fi scos niciodată aifonu’ pe piață.

Poți să supui la vot ce comandați de mâncare la birou, dar chiar și atunci veți avea dificultăți între a alege între pizza și pizza, iar o propunere vegană sau de gogoși ilegal de nesănătoși dar gustoși, să vă deturneze de la votul inițial.

Ca șef sau chiar ca proprietar de business nu trebuie să fii mișto sau de treabă, ci trebuie să te asiguri că rezultatele sunt în linie cu strategia companiei. Bine, ajută dacă ești mișto, dar nu e suficient.

Deciziile pe care le iei pot afecta familiile a zeci / sute / mii de oameni și nu vei putea să spui că s-a ajuns la un dezastru doar pentru că s-a votat prost și că tu nu ai nicio vină.

Inclusiv atunci când ceva merge prost, există o persoană responsabilă pentru decizia respectivă. Nu poți spune că suntem opt persoane care am votat pentru a introduce parfumul de lăcrămioare de pădure în magazinele noastre și se pare că de atunci atmosfera s-a rarefiat foarte mult, inclusiv de clienți.

Dacă ai un angajat care nu performează, nu supui la vot dacă trebuie să faci ceva cu evoluția lui, ci treci la acțiuni corective, pentru a ajunge la nivelul cerut pentru binele ambelor părți.

Dacă ești persoana de decizie într-o echipă / departament / companie și trebuie să iei o decizie, o faci, îți iei răspunderea și acționezi. Momentele de consultare sunt extrem de importante, dar nu trebuie să le confunzi cu procesul decizional. Poți fii un doctor care are un pacient pe masa de operații și pe nepregătite intervine o complicație. Ce faci? Supui la vot ce vrei să faci, desigur, întrebând asistentele, anestezistul și oricine mai este în sala de operații care este părerea lor. NOT.

Business nu înseamnă democrație, dar nici să te duci în extrema dictatorială nu te ajută, pentru că astfel ai șanse foarte mari să rămâi singur pe acolo.

Spor la decizionat!