Dacă ai un șef prost, schimbă-l
Am mai scris aici că cel mai bun lucru ce ți se poate întâmpla în carieră este să ai un șef prost… sau mai mulți. Pe toți n-ai cum să-i colecționezi chiar dacă uneori ai impresia că au făcut în așa fel încât să ajungă pe capul tău.
Foto Unsplash
Să zicem că ai ajuns în situația foarte probabilă de a avea cel puțin un șef prost. Când spun prost mă refer la denumirea generică, nu doar la varianta masculină pentru că există și cea feminină, malefică uneori, cât și la pachetul general de răutate.
Cercetătorii britanici din toată lumea au demonstrat că cel mai puternic motiv pentru care oamenii părăsesc companiile sunt șefii. Șefii care nu sunt buni, ca să nu spun din nou proști, pentru că nu mă refer în acest articol la ai-chiu sau la i-chiu.
Dacă ai făcut tot ce se putea face și pur și simplu nu poți să lucrezi cu superiorul tău, cea mai bună variantă pentru tine este să-l schimbi. În cazul în care îți place foarte mult compania în care lucrezi, dar șeful nu, atunci poți să te uiți în lateral puțin ca să vezi ce oportunități ai, e posibil să ai niște surprize foarte plăcute în acest sens.
Nu pica în capcana nemulțumirii față de șef, pentru că mai devreme sau mai târziu îți vei face rău. Șansele ca el /ea să se facă mai bun sunt de cele mai multe ori minime, cu atracție gravitațională maximă spre zero.
Poți să ai o atitudine pozitivă și să te gândești că sigur va fi mai bine, adică șeful va fi și mai prost, dar nici asta nu te ajută.
În momentul în care ai epuizat toate variantele de “domesticire” a șefului fără niciun rezultat, e momentul să te gândești la a-l schimba. Cu altul din interiorul sau din afara companiei în care lucrezi acum și cât mai repede.
NU îți face viața mizerabilă din cauza unui șef prost, nu meriți asta. E foarte probabil să nu îl poți schimba, sigur au mai încercat și alții. Dacă ești atât de bun(ă) cum crezi, iar superiorul tău e atât de prost, nu vei avea nicio problemă în a-ți găsi în foarte scurt timp un job mai bun, chiar cu un șef mai bun la pachet. Nu pot să îți ascund însă că și în alte părți sunt șefi (foarte) buni și șefi (foarte) proști. Pe termen lung e alegerea ta cu cine vrei să lucrezi 🙂
Nu în ultimul rând, dacă tu ești șefu’ și ți-au plecat oameni aparent fără niciun motiv și fără beneficii suplimentare în altă parte, poate e vina ta. Sau poate nu, da’ tot e bine să te uiți în oglindă sau peste umăr, poate se va întâmpla o minune pentru oamenii tăi.
Spor la înlocuit!