Întotdeauna am procedat așa
Doar pentru că ai tu o idee, nu înseamnă că e și bună, noi întotdeauna am procedat așa și ne-a mers foarte bine. Nu ne înveți tu pe noi cum se dă gaura-n gogoașă că noi am inventat asta acum o sută de ani, pe când gogoșile erau alb-negru. Sună cunoscut?
Foto Pexels
Nu e un clișeu dintr-un stand-up comedy prost, ci doar o experiență care se întâmplă frecvent în foarte multe companii private și mult mai accentuat la stat. E vorba de rezistența la idei noi, orice schimbare vine la pachet cu răspunsul “noi nu facem așa ceva aici”, de îți taie tot elanul.
Când ai vrea să schimbi ceva, să introduci ceva nou, ar trebui la început să testezi apele, ca să vezi în primul rând dacă ideea ta este bună. Dacă ajută la ceva și dacă poți aduna ceva “fani” în jurul ei pentru a te susține la momentul oportun.
Când vrei să schimbi ceva ce merge prost, ai șanse mai mari de câștig, iar când vrei să schimbi ceva ce toată lumea urăște, ai putea chiar să devii eroul echipei. Chiar dacă ajută enorm să ai suportul echipei, nu înseamnă că ai rezolvat deja problema, pentru că greul abia acum începe.
Va trebui să prezinți schimbarea celor care pot decide dacă schimbarea se va întâmpla sau nu. Când e vorba de o companie conservatoare, care nu agreează schimbările, poți să pui și mama ideilor pe masă, că tot te vei chinui să o implementezi. Până nu convingi pe toată lumea ce beneficii ar putea aduce ideea ta, până nu stabilești modalități de măsurare a ideii, te zbați ca peștele pe uscat.
E normal să te lovești de un zid când vrei să schimbi ceva, e ca și când ar trebui să conduci o mașină cu cutie manuală, după ce ai condus numai mașini cu cutii automate. Nu mă refeream la mașină și la zid, că așa schimbarea ar putea fi fatală, ci la faptul că ar trebui să vezi care sunt beneficiile de a conduce din nou o mașină cu cutie manuală. Ei bine, în afară de vrăjeala cu “plăcerea de a conduce” nu prea stă nimic în picioare și atunci “ideea” ta are șanse foarte mari să nu se implementeze. Dacă ai face schimbarea invers, de la o cutie manuală la una automată, e altceva și este foarte probabil să ai șanse mai mari de câștig la implementare.
Unii șefi îți vor spune că ideea ta nu e bună, alții îți vor spune că e foarte bună, doar că nu se poate implementa acum și că ei n-au nicio vină, că șefii mai mari nu agreează așa ceva, dar asta nu înseamnă să te oprești. În cel mai rău caz, vor spune nu. Nu contează, mergi mai departe.
Nimic nu va dăuna mai mult evoluției organizației decât o cultură ca “noi așa am făcut întotdeauna și ne-a mers bine”, “nu o să meargă oricum” sau “nu ne înveți tu pe noi cum să ne facem treaba”. Ei bine, pe vremea mea… pfui ce am îmbătrânit 🙂
Spor la schimbat!