Cum primești un compliment

În situația puțin probabilă în care ți se face un compliment la serviciu și nu mă refer la aspectul tău fizic, ci la activitatea zilnică a fiecăruia ar trebui să reacționezi pe măsură.

compliment

Foto Pixabay

Fără să spui că nu e chiar așa, că nu meriți complimentul, că nu e cea mai bună “operă” a ta, că e pentru nimic, că a fost doar noroc, că nu e mare lucru și multe alte exemple de așa nu. Ai câștigat respectul și admirația cuiva și nu faci altceva decât să-i spui că de fapt nu e chiar așa.

În primul rând ar trebui să accepți acel compliment, iar un simplu mulțumesc face minuni în timp ce zâmbești. E ca și când te duci la un restaurant și le spui că ți-a plăcut foarte mult salata de Tiramisu gătită mediu, iar ei îți răspund că nu e chiar cea mai grozavă versiune a lor, că au folosit ouăle de săptămâna trecută, că au luat mascarpone de la băcănia din colț, dar că păpădia (ruda mai săracă a rucolei) a fost spălată în sirop de arțar și alte motive prin care diminuează scopul principal.

Când primești un feedback bun sau un compliment, trebuie să treci rapid peste etapa de negare și să conștientizezi că persoana respectivă chiar apreciază ceea ce faci.

Dacă este cazul, menționează dacă ai lucrat și cu altcineva la acel proiect / prezentare / produs, nu-ți însuși meritele altora.

Nu pune la îndoială complimentul prin întrebări de tipul “Pe bune? Mie mi s-a părut o evoluție modestă”, pentru că nu faci altceva decât să subliniezi lipsa de încredere în tine. Dacă e un compliment ironic, sau consideri că e o exagerare pentru ceva banal, ar trebui să menționezi politicos acest lucru.

Nu trebuie să întorci complimentul cu un altul, pentru că de cele mai multe ori este de umplutură, doar de complezență. Dacă voiai să faci un compliment persoanei respective, nu trebuia să aștepți să primești unul și nu este potrivit să folosești complimentul de “consolare”.

Nu sări în partea arogantă a gardului prin care te autoproclami campion mondial și toată lumea ar trebui să leviteze în jurul tău. Până la urmă, ți-ai făcut doar datoria. Foarte bine, dar era jobul tău să faci asta, cu tot cu “extra mile”-ul pe care l-ai adăugat și care a dus la rezultatul final.

În cazul în care reacția ta la un compliment este neutră sau chiar negativă, ai șanse foarte mari să primești din ce în ce mai rar așa ceva, oricât de bine ți-ai face treaba.

Spor la succes!