Ți-am spus eu că nu e bine!

De câte ori ai auzit fraza ți-am spus eu că nu e bine? Mno, acum eu trag puțin pe dreapta până numeri tu, că probabil durează foarte mult.

Sunt acei oameni care în general au misiunea de a-ți spune că nu faci ce trebuie. E foarte posibil să facă parte din clanul Dabija, ăla pe care-l foote grija și cu siguranță fraza vine pe ton de reproș chiar dacă e ceva de bine.

ți-am spus eu

Foto Bogdan Stoica

“Ți-am spus eu că o să reușești” e tot în aceeași zonă, chiar dacă o auzi prea rar în conjuntura asta.

Fabula de mai jos, îmbrăcată într-un experiment cu maimuțe care (nu) au voie să se urce pe scară din cauza “vecinelor” ne arată cât de mult ne pot influența ceilalți. Orice asemănare cu realitatea din companii este pur întâmplătoare.

Nu este rău să greșești, cum nu este rău nici să te dai singur cu capul de pereți, prin comparație cu a-i asculta pe alții. Depinde și de absurdul situației, firește. Dacă cineva îți spune că nu e indicat să înjuri șeful la conferința anuală a companiei într-o sală cu 500 de oameni și tu o faci, la microfon, doar ca să-i arăți că faci ce vrei tu, nu înseamnă neapărat că primul îți vrea răul și abia așteaptă să îți spună “ți-am spus eu”.

În companii te vei întâlni frecvent cu șabloane de tipul “așa am făcut întotdeauna” sau “așa se face aici”, iar dacă încerci să faci ceva diferit și dai greș, un sobor de binevoitori îți vor spune: ți-am spus eu, n-ai vrut să asculți.

Fac dem ol’, construiește-ți cariera pe corectitudine (nu neapărat politică), coloană vertebrală și muncă. Foarte multă muncă și chiar nu contează când o mai dai de gard, pentru că astfel vei progresa. Atât tu cât și compania.

Iar în momentele când îți va fi mai greu, atunci “pedalează” mai tare, nu te opri.

“All you need in this life is ignorance and confidence, and then success is sure.”  Mark Twain

În general “ți-am spus eu” se naște de dragul de a te contrazice, ca să-i poți spune celuilalt “ți-am spus eu că nu poți să te piși contra vântului fără să dai pe tine!”

Spor la ignorat haterii! Să nu zici că nu ți-am spus…