Ce faci când înlocuiești un coleg
Sigur ți s-a întâmplat până acum să înlocuiești un coleg care e în concediu sau care a plecat din companie. Pentru o perioadă mai scurtă sau (foarte) lungă. Înlocuitul în sine nu e mare șmecherie, înveți ce ai de făcut și te apuci de treabă. Mai nasol e că nu îți ia nimeni din atribuțiile tale zilnice, chestiile alea plictisitoare pentru care ești plătit(ă).
Foto Unsplash
Nu e chiar așa ușor dacă de exemplu tu ești un fotbalist atacant de un metru jumate, cu tot cu jambiere și trebuie să ții locul portarului care are palma mai mare ca tot antebrațul tău, asta așa, ca să nu comparăm mere cu șlapi.
Înainte de toate te-ar ajuta dacă știi dinainte ce ai de făcut, nu să te trezești în timpul mersului că kilotul avionului s-a parașutat pe o insulă călduroasă, mno. Că – ki este o cakofonie acceptată de către asociația romglezilor de pretutindeni.
Alocă-ți timp suficient pentru a înțelege ce ai de preluat, cum ar trebui să faci și până când, iar cel mai important este să înțelegi pe ce planetă te afli pentru a evita situația în care una dintre activități este de a avea conf call-uri cu echipa rusă de bau ling, însă nicicare nu știți limba celuilalt.
Ar fi bine să ai acces la sculele celuilalt, ca să nu cumva să rămâi fără pilă dacă mai trebuie să rotunjești pe la colțuri. Ajută și dacă participi la cursul “Peeleet for dummies”, dacă nu ai mai făcut asta până acum.
Nu uita că nu poți să-ți neglijezi atribuțiile tale și că nu vei primi la pachet cu treaba și câteva ore în plus în fiecare zi ca să-ți fie bine.
Nici să nu te gândești măcar la multitasking, că nu merge, iar dacă nu mă crezi, încearcă să te machiezi / bărbierești în timp ce te speli pe dinți.
Știu că nu ești bătrân(ă) și senil(ă) ca alții, dar te va ajuta foarte mult în momentul eliberării să ai o listă cu ce ai terminat, ce ai început (dar nu ai terminat), ce ai ignorat cu succes, câți oameni și-au dat demisia în perioada asta, chestiuni din astea de recensământ pe care să le poți discuta la revenire. Cu cât “raportul” este mai detaliat, cu atât mai bine, va fi foarte apreciat prin comparație cu răspunsul “A fost totul OK” la întrebarea “Ce s-a întâmplat în cele șase săptămâni cât am fost plecat(ă)?”.
Nu în ultimul rând ar trebui să poți să fii disponibil(ă) o perioadă după revenire, cu siguranță vor fi întrebări de genul “Unde e arhiva mea de mailuri”, iar răspunsul tău “Am făcut dezinsecție în inbox-ul tău cu Dilitol” nu va ajuta.
Spor la preluare!