Cere și ți se va da
Da șefu’, cere și ai șanse mai mari să primești, în loc să dai ordine. E mai greu pentru cei care au un stil autoritar, persoanele excluse sunt de față, dar dacă vrei să te apropii de simptomele de leadership și să nu rămâi blocat la management, ar trebui să te gândești la această abordare.
Foto Pixabay
Nu spun că e ușor să faci asta, mai ales când ai răspundere în spate, iar când vine judgement day nu ai cum să spui, “Da șefu’, eu le-am spus (angajaților mei), da’ ei nu m-ascultă :)”
Când ceri, de cele mai multe ori funcționează, că de’, colaborare pe termen lung, bazată pe relaționare, vei primi și un răspuns, că asta-i regula, iar în ordinea înmormântării fiecare are un șef deasupra capului.
De fiecare dată când am ocazia, dau exemplul cu creșterea copiilor: poți să-i spui “faci așa că îți spun eu să faci așa”, iar când te întreabă de ce să facă așa, îi răspunzi “pentru că eu sunt tac-tu / mă-ta”. Până la un punct s-ar putea să funcționeze, dar punctul ăsta trece repede și după aceea tot tu te miri de ce autoritatea ta începe să scârțâie și adolescentul sau chiar adultul nu mai dă doi bani pe “legile” tale.
Revenind la angajați, în loc să le spui directiv să vină dimineața la ora 9 pentru a-și începe activitatea, poți să-i întrebi dacă pot să ajungă mâine la 9. Nu, asta chiar nu, angajatul trebuie să vină dimineața la program, dacă nu cumva există o regulă de program flexibil. Eu prefer întotdeauna varianta opțională, în care nimic nu este obligatoriu, nici măcar să-ți păstrezi jobul.
Când întrebi angajatul dacă poate să îți trimită un raport despre încălzirea globală și să îți spună el până când poate să facă asta, ai șanse mult mai mari la o colaborare pe termen lung, bazată pe relaționare decât dacă îi spui tu că până mâine la 12 ai nevoie de acel raport. Nu de alta, dar poate are alte priorități pe care tot tu i le-ai dat și acum nu mai ești de acord cu tine.
Nu în ultimul rând, când întrebi ceva, se presupune și că vei primi un răspuns și implicit un angajament de realizare și un DEADline.
În general, oamenii nu doresc să fie controlați, ci să aibă ei puterea de a alege ce, cum și când vor face, iar rolul tău ca șef este să respecți asta. Data viitoare când ești pregătit(ă) să ceri ceva, încearcă varianta cu întrebarea, vei vedea ce putere are.
Spor la success!