Presupun că nici nu știi ce pierzi dacă nu citești acest articol

Presupun că ți se întâmplă și ție să îți faci tot felul de scenarii pe baza unor fracțiuni de informații sau să îți faci o impresie greșită doar după aparențe.
“Assumption is the mother of all fuck ups!” Sursa: Under Siege 2: Dark Territory

presupun

Foto Unsplash

 

Dacă presupui că peste 20 de ani vom avea o autostradă de la un capăt la altul al țării, ai avea toate motivele logice să ai dreptate. Se pare că cei care au gândit așa cu 20 de ani în urmă au presupus greșit.

În general este bine să ții cont de lucruri concrete și nu de presupuneri. Și mă refer în special la ceea ce se întamplă în prezent și nu la previziuni pe care le vei face pentru viitor, a.k.a. forecast-uri.

Conexiuni care ți se par ție normale și logice s-ar putea să fie doar într-un context (ne)fericit și să ducă astfel la concluzii pripite.

Titlul acestui articol este doar un exemplu de ce fel de scenarii poți să îți faci în așa fel încât să te tenteze să îl citești. De foarte multe ori însă, în spatele acestor titluri teatrale nu se află nici un fel de informație ieșită din comun, scopul fiind doar să deruteze.

 

Pentru a evita să faci aceleași greșeli și la birou, sau în relația cu clienții, îți recomand următoarele:

  • nu te infecta cu scenarită;
  • dacă este ceva pe ce nu ești sigur, întreabă;
  • nu generaliza. Niciodată! De exemplu nu voi accepta niciodată că suntem un popor de hoți, din cauza câtorva excepții;
  • NU funcționa ca Google, adică interlocutorul îți dă unul sau câteva cuvinte și tu continui tot restul propoziției, frazei sau chiar faci o telenovela de câteva sute de episoade;
  • dacă doar ți se pare ceva, nu o lua ca o certitudine;
  • dacă ție ți se par unele lucruri normale, firești, nu înseamnă că se întâmplă acelasi lucru și cu interlocutorul tău, mai ales dacă este vorba de un domeniu cu care nu este familiar;
  • nu presupune de ce un client lucrează cu concurența, întreabă-l de ce face asta;
  • nu te baza pe lucruri întâmplate în trecut, s-ar putea să se fi schimbat între timp.

 

Presupun că dacă ai ajuns să citești până aici ți-a plăcut și că vei povesti tuturor prietenilor despre această experiență, ceea ce nu înseamnă că este neapărat și adevărat. Și mai presupun că ți-ai dat seama că cel din imagine nu sunt eu cu privirea în sus… dar mai bine nu mai fac presupuneri nefondate.
Acum că ai citit acest articol, presupun că vei avea un spor mai mare la succes.