Nu mă poţi schimba

Aveți grijă mare la noaptea dintre ani, pentru că iar vă veți propune o grămadă de lucruri pentru a vă schimba, mno defect universal valabil al umanității. Partea bună este că unii chiar reușesc ce își propun.

schimba

Foto Pexels

Dacă ești șef spune cu voce tare: NU pot schimba oameni. Nu mă refer la a-i schimba cu alții sau chiar între ei, atotputernic șef care ne faci un bine tuturor că exiști. Mă refer la a-i schimba pe ei ca fel de a fi. Nimeni nu te poate schimba, doar tu o poți face, iar pentru asta trebuie să se alinieze mai multe planete.

Pornește de la ideea că nu ai de ce să schimbi oamenii. E ca și când ai pune un pinguin să se schimbe în vultur, doar pentru că știi tu că se poate. Nu merge, nu se poate nici fizic și nici psihic.

Ce poți face însă, este să-ți influențezi oamenii într-o măsură în care să își dorească schimbarea. Dacă îl faci să înțeleagă că doar o schimbare radicală îl va ajuta să meargă mai departe, ai o șansă mai mare de succes.

În general reticența la schimbare este foarte puternică prin simplul fapt că oamenii se simt OK-ish și le e bine așa. În cazuri extreme când omul ajunge “sub pod” la figurat sau chiar la propriu, atunci conștientizează că din momentul acela mai jos de atât nu poate ajunge și trebuie să schimbe ceva pentru a merge mai departe.

Dacă activitatea îi afectează negativ performanța sau chiar a companiei, necesitatea de schimbare devine din ce în ce mai mare. Cel mai important pas este să realizezi că ai ceva de schimbat în comportamentul tău și care sunt motivele pentru care faci asta.

Nu încerca să schimbi oameni, ci comportamentul lor, iar astfel rezultalul final va fi pe măsură.

Ce întrebări ai putea să folosești pentru a trezi dorința de schimbare cu cineva reticent:

  • unde se află în momentul de față din perspectiva a ceea ce își doreşte să obțină?
  • ce s-a întâmplat în trecut cu ce și-a propus să facă, în special de ce nu a reușit? Care au fost momentele cheie de abandon;
  • cât de mult își dorește să obțină acel ceva? De cele mai multe ori motivația este foarte mare la început, însă când “dai de greu” încep întrebările gen “Dar de ce îmi trebuie mie asta?” și implicit strategia de fabricare a scuzelor.

Schimbarea este un proces continuu care, vrei sau nu vrei, se va întâmpla oricum în viața ta, însă ar fi bine să o conștientizezi și să o dirijezi în direcția cea bună.

Gândește-te cum te-ai schimbat tu în ultimii 10, 15 sau 20 de ani… sigur ți-ai găsit răspunsul, chiar dacă schimbarea a fost în bine sau în rău.

“Everyone thinks of changing the world, but no one thinks of changing himself.” Leo Tolstoy

Tot ce se întâmplă în jurul tău este în schimbare, de la anotimpurile din timpul anului, până la ultimul update la aplicațiile de pe telefon. Nu poți să stai pe loc!
Spor la schimbare!