Nu mă interesează cât de mult muncești
Mi-ai spus de foarte multe ori cât de mult muncești și cât de mult ți se mai adună de făcut, dar nu pot să spun că mă interesează atât de mult, ci mult mai mult mă interesează câte lucruri le duci la bun sfârșit. La timp.
Să ne păstrăm totuși în limite civilizate și nu-mi spune că ți-ai terminat treaba de opt ore în două și că pleci acasă, că nici așa nu merge. Nu că aș avea o problemă cu asta, pentru că întotdeauna am încurajat oamenii să nu stea de pomană și să facă ceva folositor pentru ei în primul rând, dar dacă este o diferență atât de mare, cauzele pot fi doar două: fie ai o productivitate supraomenească, ceea ce am întâlnit extrem de rar, fie încărcarea ta este foarte redusă.
Nu este deloc relevant dacă stai la serviciu 12 ore în fiecare zi doar ca să te vadă lumea, iar productivitatea ta este la pământ sau îți pierzi timpul cu diverse spam-uri – definiția spamului fiind ceva nesolicitat. De exemplu: vizitele celor care vin la tine doar ca să atârne fără un motiv bine stabilit, rețelele de socializare, scrolat viteză sau pur și simplu “e-mail-uit” la nesfârșit.
Când vine vorba de productivitate, în primul rând trebuie să-ți definești foarte clar prioritățile. Ale tale, nu ale altora. Fiecare job are criterii diferite, însă foarte pe scurt, productivitatea reprezintă raportul dintre resursele folosite într-un timp anume și rezultatul final. Nu înseamnă că trebuie să faci tot, într-un timp foarte scurt, la turație maximă, ci mai degrabă să faci constant ceea ce trebuie să faci, în intervalul de timp agreat. Evident că experiența în domeniu sau pe produsul / proiectul respectiv te va ajuta, însă cel mai important este să știi care este nivelul tău față de ceilalți și ce ar trebui să faci pentru a progresa.
Ajută foarte mult să-ți începi dimineața cu ce vrei să faci în ziua respectivă și până când, pentru că, fără a avea niște obiective clare, e foarte posibil să nu obții ce (nu) ți-ai propus. Nu există un medicament miraculos pe care să-l iei seara, iar dimineața să devii mama și tatăl productivității, ci trebuie mai întâi să lucrezi mai multe luni / ani la obiceiurile zilnice, conștiente și subconștiente.
Dacă ar trebui să fac o singură recomandare legată de productivitate, ți-aș spune să-ți faci o listă cu lucrurile pe care NU mai vrei să le faci pentru a le putea realiza pe cele care contează.
Indiferent cât ești de productiv(ă) acum, sunt convins că poți face mai mult. Statistic, faci mai multe decât ai făcut acum cinci ani și cel mai probabil vei face și mai multe peste cinci ani, chiar dacă nu e vorba neapărat de cantitate, ci de calitate sau de ceva diferit.
Spor la succes!