Nu e treaba mea să fac asta
Dacă aș fi primit câte un leu de câte ori am auzit “nu e treaba mea”, aș fi fost foarte bogat. În schimb, legenda spune că de fiecare dată mi s-a albit câte un fir de păr când cineva a folosit expresia asta. Partea bună este că mai am câteva fire negre de păr, dar vedeț’ că e ofertă limitată, foarte limitată.
Foto Gratisography
Desigur, persoanele excluse nu sunt de față și nu mi s-a întâmplat niciodată să pățesc asta cu colegii de birou. Ce-am mai râs…
Nu mă refer la situația în care ai nevoie de ajutor și îl ceri unui coleg, pentru că de cele mai multe ori îl vei primi, ci la varianta în care în mod constant un coleg îți spune că nu e treaba lui să facă acel ceva. E ca și când vezi o sticlă goală lângă coșul de gunoi, dar nu te apleci ca să o arunci, că doar nu e treaba ta, ce dreaq. Mai mult decât orice, dacă nu scrie în fișa ta de post că trebuie să faci asta, NU faci!
Nu am văzut vreodată o fișă de post în care să scrie că intră în atribuțiile de serviciu să repari ușa de la intrare dacă nu e ăsta jobul tău cu adevărat. Dar asta nu înseamnă să te chinui de fiecare dată cu ușa aia defectă fără măcar să semnalezi problema celui care trebuie să o repare / schimbe, doar pentru că nu e treaba ta să faci asta.
În general, sindromul nu e treaba mea, pornește de la lipsa de motivație, o încărcare prea mare sau miserupism cronic.
Unii folosesc chestia asta cu “nu e treaba mea” pentru a se debarasa de lucruri pe care ar trebui sa le facă ei, iar astfel te încarcă pe tine suplimentar. În cazul în care se întâmplă asta (foarte) rar, e clar că ajutorul tău este necesar și nu ai niciun motiv să-ți faci probleme.
Dacă într-adevăr nu-ți poți desfășura activitatea zilnică din cauză că trebuie să le faci altora treaba, poți să le spui politicos că vrei să-i ajuți, doar că în momentul acela ai altceva de finalizat.
Când liderii organizației au atitudinea “nu e treaba mea” și arată frecvent cu degetul în altă parte, același lucru se va “cascada” și subordonaților, dar asta nu înseamnă să folosești scuza asta pentru a nu te implica.
Spor la treabă!