Poți să sari din avion fără parașută însă doar odată

Când sari din avion ar trebui să te gândești la riscurile la care te expui, iar dacă nu ai parașută e vorba de sinucidere. Cam așa se întâmplă și la serviciu, indiferent cât de tare te crezi tu, nu e bine să te arunci în cap ca râma în stâncă.

parasuta

Foto Unsplash

Degeaba ai dreptate când traversezi pe culoarea verde pe trecerea de pietoni și vine un idiot și te calcă. Parașuta în acest caz ar fi fost să te uiți în stânga și în dreapta pentru a-ți salva pielea de orice potențial risc.

Asta nu înseamnă că nu mai faci absolut nimic pentru că ți se poate întâmpla ceva rău și ți-e frica să nu-ți cadă o postare de Facebook în cap.

Foarte mulți angajați (ca să nu spun majoritatea) au tendința de autoprotecție excesivă, pe principiul “Lasă că mai bine nu fac mare lucru, decât să iasă rău.” iar așa se duce dreaqu toată inițiativa din cadrul organizației.

Fără a-ți asuma niciun risc nu te văd prea bine, eventual devii un Yes (wo)man care este de acord cu tot ce zic șefii.

Orice risc asumat trebui să aibă și un minim de protecție, adică dacă vrei să înveți să “zbori”, o condiție minimă ar fi să ai o parașută în spate care să te protejeze la impactul cu solul / apa.

Cu alte cuvinte, întreabă-te de fiecare dată ce se poate întâmpla dacă faci acel lucru și ce se poate întâmpla dacă nu îl faci. Nu trebuie să intri în detalii stufoase ca și când ai face risk management pentru întreaga organizație dacă e vorba doar de job-ul tău, dar e bine să știi care sunt riscurile la care te expui și dacă un potențial rezultat merită.

Simplist, etapele ar trebui să conțină:

  • ce vrei să obții?
  • de ce vrei să obții acel ceva?
  • ce s-ar întâmpla dacă iese?
  • ce s-ar întâmpla dacă intră?
  • cum vrei să faci?
  • ce experiență ai în domeniul respectiv, iar dacă nu, pe cine te poți baza?
  • planifică;
  • comunică și altora riscurile, în special superiorilor tăi;
  • decide dacă merită.

Dacă merită, te bagi, dacă nu merită, nu te bagi, dar cu cât înaintezi în vârstă vei observa că vei regreta lucrurile pe care nu le-ai făcut, nu pe cele pe care le-ai făcut. Nu contează dacă au fost bune sau rele.

NU presupune că orice risc îți asumi va fi tolerat și de alții, dar dacă îl prezinți cum trebuie, poate fi controlat.

Spor la parașutit!