Câte lucruri poți să faci bine în același timp?

Am mai scris de multitasking de multe ori și între timp nu s-au schimbat prea multe, pentru că nu prea poți să faci bine multe lucruri în același timp.

in acelasi timp

Foto Unsplash

Dacă bărbieritul / machiatul în timp ce vă spălați pe dinți nu v-a convins cât de mult vă poate afecta multitaskingul abilitățile de concentrare, încercați să aruncați către cineva 10 portocale în același timp ca să vedeți câte din ele va prinde. Repetați procedeul cu portocalele, dar aruncați câte una pe rând.

Pe de altă parte, nu cred că ți se pare străină procedura asta cu aruncat mai multe portocale deodată când ești la birou, unii le amestecă și cu merele, legumele sau chiar cu șlapi.

“Any man who can drive safely while kissing a pretty girl is simply not giving the kiss the attention it deserves.”

Albert Einstein

Cercetătorii britanici care au emigrat în America, susțin că jonglarea cu mai multe activități în același timp poate duce la scăderea productivității cu până la 40%, iar expunerea la greșeli este mult mai mare. Cu alte cuvinte, imaginează-ți că dacă ar trebui să te așezi pe scaun de 10 ori, mulitasking-uiala te-ar putea “ajuta” să te pui pe lângă de patru ori. Te cam doare cooroo, dacă vezi lucrurile cu spatele, nu-i așa?

Dacă te gândești să faci mai multe lucruri în același timp, când ar trebui să fii foarte atent(ă) la ceea ce faci, de exemplu la condus mașina, multitasking-ul ar putea să-ți pună chiar viața în pericol.

De cele mai multe ori ne gândim că e ceva banal, că putem face mai multe lucruri în același timp, însă în realitate rezultatele sunt cu mult sub așteptări.

Când ești într-o ședință și ai laptopul deschis, fiind ocupat(ă) cu alte chestii mult mai importante decât cele pentru care toți colegii tăi sunt în aceeași încăpere, nu te mira când ești întrebat(ă) ceva și habar n-ai pe ce planetă ești. “Poți să repeți întrebarea te rog, că nu s-a auzit bine?”, încerci să te scoți după ce ți-ai auzit numele 🙂

Nu poți ignora însă că o foarte bună parte din activitățile simple presupun multitasking, de la amestecatul în benzină, uitatul în oglinzi și apăsatul pe pedale în același timp când conduci mașina, până la a scrie mecanic fără a te mai uita deloc la tastatură, dar acestea sunt activități suficient de diferite pentru a le aloca suficient loc pe “hard”. Chiar și așa cred că ți s-a întâmplat și ție ca atunci când conduci să uiți că trebuie să mergi pe altă stradă sau să nu-ți aduci aminte mare lucru din traseu, pentru că erai cu mintea în altă discuție.

Spor la succes! Câte unul pe rând, că nu-i atâta grabă, mno.