De ce greșeala este cel mai bun profesor

Greșeala e prietena noastră  – e cea mai frumoasă afirmație pe care am auzit-o de la fetița mea, venind ca parte a procesului educativ în școala primară.

greseala

Foto Unsplash

Așa cum principalul rol al degetului mic este să te asiguri că toată mobila este la locul ei și din când în când tot verifici din nou, la fel și cu greșelile de la locul de muncă. Uneori înveți din ele “the hard way”, alteori mai ușor, iar câteodată deloc.

Fie că ai o poziție de conducere sau nu, sigur ai luat ceva decizii proaste în cariera ta. S I G U R !

recunoști sau nu, e o altă poveste, este normal să greșești. Dacă faci ceva, firește. Dacă nu faci nimic, expunerea la greșeli scade simțitor și ești în siguranță, dar nici nu cred că vei obține mare lucru în viața ta.

După fazele de negare, acceptare și conștientizare, ar trebui să poți face diferența dintre o greșeală și o decizie proastă. De exemplu, o greșeală este să mergi înainte chiar dacă GPS-ul îți spune să faci dreapta, iar o decizie proastă este să mergi înspre munte, dacă tu vrei de fapt să mergi înspre mare.

În orice greșeală este o oportunitate de a învăța, de a corecta ceva ce nu a funcționat bine. Copilul mic învață să meargă în picioare dintr-o greșeală în alta, de la stadiul de bețiv care nu se poate ține pe picioare, la cel de normalitate și cu cât evoluează mai mult cu atât îi vezi mai mult bucuria pe față.

Când compania la care lucrezi a făcut o greșeală, s-ar putea să fie în sarcina ta să anunți clientul nenoroceala, iar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să o recunoști. Nu are rost să te ascunzi după cireș, dacă s-a promis ceva și s-a livrat altceva, indiferent de ce înseamnă “livrat”. Poți să dai vina pe încălzirea globală, guvern sau alte dezastre naturale, dar realitatea este că tu reprezinți compania și nu este deloc relevant dacă a greșit Gicu de la sculărie sau Veta de la IT, trebuie să-ți asumi greșeala.

“You don’t learn to walk by following rules. You learn by doing, and by falling over.” Richard Branson

Tu nu ești greșeala, ci doar purtătorul, este foarte puțin probabil ca cineva să îți pună eticheta de Professional Mistake Maker. Pentru a putea diminua din greșeli te-ar putea ajuta următorii pași:

  • recunoaște;
  • încearcă o abordare diferită pentru a nu repeta greșeala pe viitor;
  • repeat.

Greșelile sunt “erori” valoroase din care ai de învățat întotdeauna, însă eu pun întotdeauna accent pe ce fac bine, după ce am învățat ceva din durerile trecutului.

Spor la greșit!