Nu există bunăvoință în instituțiile statului

Săptămâna trecută mi-am schimbat permisul de conducere și m-am lovit de o lipsă severă de bunăvoință din partea angajaților din instituțiile statului. Așa tare m-am lovit, că încă mai am vânătăi.

De management și leadership nici nu mai vorbim, n-am găsit așa ceva, sunt prea ocupați să dea vina unii pe alții.

bunavointa

Photo Pexels

Lipsa de resurse n-are nicio legătură cu bunul simț sau cu scârba cu care îi tratezi pe cei care sunt în fața ghișeului.

Nfine, să vă povestesc.

Înainte de a merge acolo am plătit taxa de emitere a permisului online, pentru că așa mi s-a părut cel mai simplu. Ei bine, nu e!

Pentru că trebuie să existe confirmarea că au intrat banii în conturile trezoreriei, ceea ce e firesc, doar că la ghișeu ți se spune că banii intră “cam într-o săptămână”. Poftim?

Da, confirmarea pe care o primesc ei prin diverse căi / fișiere printate ajunge “cam într-o săptămână”.

În astfel de momente mă activez și devin nesuferit. Așa cum știu eu mai bine de nesuferit, iar uneori mă depășesc pe mine. Atât de bun sunt, încât aș putea să mă fac antrenor de nesuferiți, ca să nu spun Unbearable Personal Coach.

Să revenim… perioada de “intrare” a banilor de la orice bancă la trezorerie este de 24h, iar în cazuri excepționale 48h. Eu plătisem cu 72h înainte.

Mă duc la casierie unde nu era nimeni la rând, în schimb pe partea cealaltă erau patru doamne care erau ocupate cu nimic.

Salut politicos. Nimic.

Absolut nimic… doamnele erau ocupate și aveau și treabă.

Vorbeau între ele.

Într-un final, una din ele mă întreabă cu ce mă poate ajuta.

Îi povestesc despre ce e vorba și mă pasează la o altă colegă care era la 20 de cm distanță de ea.

Îi explic despre ce e vorba, din nou… și o rog să verifice dacă au intrat banii în conturile instituției și așteptăm.

Sistemul se blochează.

Se scuză stânjenită.

Butonează în continuare, se roagă la Sfântul Restart, brusc se luminează la față și devine foarte amabilă.

– Au intrat banii, aveți OP-ul în original de la bancă?

– Da, e foaia din fața dumneavoastră, atât de originală cum poate scoate imprimanta o plată online.

Semnează, ștampliează și ce să vezi, îmi confirmă că banii intraseră în 24h.

Întreb dacă vede și plata făcută pentru emiterea pașaportului, ca să evit aceeași problemă la urătorul ghișeu.

Geaba’ am întrebat, pentru că îmi spune foarte natural că la pașapoarte e altceva și că mai bine merg să vorbesc cu cei de acolo.

Cu plata confirmată pe post de trofeu revin la ghișeu (la cel de permise) și îi arăt funcționarului dovada plății, moment în care îmi confirmă că el primește confirmarea în mod normal tot “cam într-o săptămână”, că ăsta e sistemul și că nu e normal ce se întâmplă, dar că în mărinimia lui o acceptă pentru că era ștampilată de casierie, mno.

Să mai spun că pe numărul de ordine figurau două ghișee, dar era deschis doar unul, care și-a început activitatea cu 25 de minute după ora de deschidere a programului? Nu mai spun.

Să mai spun că programarea online nu funcționa pentru județul Ilfov? Nu mai spun.

După ce funcționarul a empatizat cu mine că sistemul nu e bun și că am dreptate și că o bună parte din oameni se plâng de același lucru mi-a spus că pot să revin după permis după o oră.

Imediat după mine a intrat nevastă-mea și după toate formalitățile i-a spus să revină după permis după… două ore, logiq.

Episodul următor a fost la emiterea pașaportului, dar nu vă așteptați să fie mai bine.

Să mai spun că programarea online nu funcționa pentru județul Ilfov nici la pașapoarte? Nu mai spun.

Băbăeț’ pot să înțeleg lipsa de resurse.

Pot să înțeleg și limitările procedurale pe care le au oamenii care lucrează în aceste instituții.

Nu pot înțelege însă lipsa de bunăvoință a angajaților statului, lipsă care se regăsește direct în activitatea lor, care îi irită la maximum.

Nu vor să le fie lor mai bine.

Omul ăla, săracu’, de la ghișeu care dă vina pe alții ar putea să facă în așa fel încât să-i fie lui bine, mai ales că știe că poate să facă asta.bunavointa

De asemenea, nu pot înțelege sub nicio formă cum poți să lucrezi într-un birou unde geamurile sunt murdare. Nu ca după o ploaie, ci ca după 4 ani de ploaie, așa de murdare erau.

Știu, sunt alții care trebuie să le spele, dar dacă nu o face nimeni și nici nu pot convinge pe nimeni să facă asta, îmi suflec mânecile și mi le spăl singur.

În afară de leadership și managementul resurselor, ne trebuie mai ales bunăvoință, fără să generalizez.

În rest, totul e OK, încă mai aștept confirmarea de plată a pașapoartelor. Au spus că procesează cererea, iar dacă e vreo problemă, mă sună ei.

Spor la bunăvoință!