Întotdeauna alții sunt de vină

Nu este niciun secret că în general ne este greu să recunoaștem că am greșit și simțim că alții sunt de vină. E un sentiment de protecție artificială, prin care nerealizările personale se pot “externaliza” foarte ușor către colegi, șefi, guvern, încălzirea globală sau dinozauri.

altii sunt de vina

Foto Pexels

Am savurat, la un moment dat, o scenă la care unii dădeau vina pe alții la cinematograf. După ce începuse filmul au ajuns și câțiva întârziați, foarte întârziați, care doreau să se pună pe locurile lor, pentru că desigur, li se cuvenea.

Nu mai conta că au deranjat toată sala vorbind tare pornindu-și luminile de la telefoane verificând locurile și rândurile corecte.

Nu mai conta nici că mai erau muuulte locuri libere și puteau să le ocupe fără a deranja pe nimeni.

Nu mai conta nici că cei care stăteau pe locurile “lor” aveau și ei aceleași locuri și de acum distracția devenea și mai aprinsă, mai vocală.

Acum vina se muta de la “înșelați” la cei care au emis biletele gălăgia era tot mai mare, nu se mai uita nimeni la film.

Finalul a fost de vis: întârziații aveau scaunele corecte, rândul corect, filmul corect, sala corecta, daaaar veniseră cu mult mai devreme și intraseră la reprezentația de dinainte.

Mno, după ce le-a picat fisa au ieșit din sală cu coada între picioare.

Sindromul ăsta, în care unii dau vina pe alții, are în general originile într-un eșec pentru care cauzele sunt întotdeauna în exterior, excluzând astfel orice fel de responsabilitate a individului în cauză.

Dacă întârzii constant la birou, de fiecare dată sunt alții vinovați pentru asta: traficul, telefonul care nu a sunat suficient de tare, un accident, decesul bunicii paterne (care a murit săraca de 6 ori în ultimele 3 luni), locul de parcare, polițistul care te-a oprit pentru că ai ieșit pe roșu și mulți mulți alți vinovați.

Ce ai putea să faci pentru a nu mai da vina pe alții pentru greșelile tale:

  • uită-te în oglindă și vezi ce ai putea schimba tu pentru a nu mai ajunge în situațiile respective. Este foarte puțin probabil ca traficul înspre serviciu să se rezolve, dar este mult mai simplu să pleci mai devreme de acasă;
  • acceptă că poți greși și că s-ar putea ca o parte din vină să fie a ta;
  • creșterea încrederii în forțele proprii ajută și nu vei mai intra așa de des în defensivă;
  • după ce a trecut problema, analizează la rece și vezi dacă într-adevăr puteai să faci ceva diferit. Tu, nu alții;
  • nu-i mai căuta pe “bad guys”, pentru că îi vei găsi foarte ușor, dar te vei amăgi în continuare;
  • nu mai căuta explicații imediat ce dai de greu;
  • dacă te învinovățești pe tine pentru ceea ce fac alții e cam același lucru, doar că invers 🙂

Evident, există și lucruri care nu stau în puterea ta să le schimbi, însă atunci e foarte important cum reacționezi. De exemplu dacă ești pe trecerea de pietoni și vine un idiot cu viteză înspre tine, categoric nu e vina ta că el are un astfel de comportament iresponsabil, însă ai putea să te păzești să nu mori cu dreptatea în frunte.

Spor la responsabilizare!