Îți simplifici sau îți complifici viața

Da, știu, nu există termenul complificare, dar ar trebui să simplifici tot ce poți pentru a-ți face viața mai ușoară.

“După mâine este unuzeci și unu” este o expresie care în traducere liberă înseamnă de fapt “poimâine este unsprezece”. Așa vede un copil de trei ani lucrurile, cât se poate de simplu, la fel ca legătura dintre simplificat și complificat.

simplifici

Foto Unsplash

Acest articol este despre lucrurile simple, dar pe care le complicăm pe parcurs pentru a fi mai pompoase, pentru a da bine.

“If you can’t explain it to a six year old, you don’t understand it yourself.” Albert Einstein

Există reguli pe care trebuie să le respectăm, există acțiuni pe care le facem pentru a nu avea de suferit ulterior (noi sau compania la care lucrăm), dar există și lucruri stupide, care de cele mai multe ori ne complică viața.simplifici

Dacă ai o politică de 63 de pagini despre reglementările antifumat în clădirile și mașinile companiei, ai foarte mari șanse ca nimeni să nu o citească. Poate că ar fi mai bine să o simplifici la maxim: “În clădirile și mijloacele de transport ale companiei NU se fumează.”

Ce ai putea să faci ca să îți simplifici viața:

  • să spui NU altora pentru a spune DA pentru tine;
  • să îți golești inbox-ul în fiecare zi sau săptămânal;
  • să faci cele mai importante lucruri până în prânz și de preferință înaintea altora;
  • dacă ai greșit cu ceva, înjură (în gând), învață și mergi mai departe;
  • nu pierde timpul cu lucruri inutile, pentru că nu le vei reține;
  • nu accepta oameni spam (cei care se bagă nesolicitat) în viața ta;
  • nu te întrerupe din ce faci;
  • asigură-te că deciziile pe care le iei sunt logice și simple;
  • când comunici folosește termeni și exemple uzuale și asigură-te că toată lumea înțelege ce ai spus folosind exemple penibil de simple (chiar dacă exagerate).

“Genius is the ability to reduce the complicated to the simple.” C. W. Ceran

Vei ajunge să faci lucrurile într-o manieră simplă atunci când oamenii le vor înțelege ușor. Gândește-te cum ai reținut lucrurile simple și cât te-au ajutat, prin comparație cu cele complicate. Ceva de genul “băga-mi-aș parola, de ce nu m-am gândit eu la chestia asta, că e atât de simplă?”

Simplitatea este elegantă, atât în modă, în exprimare, cât și în orice altceva în viața de zi cu zi încât ar trebui ca în activitățile noastre zilnice să nu avem voie să complicăm lucrurile.

Spor la simplificat!