Cât de bine îți recrutezi oamenii?

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care ai putea să le faci ca manager este să recrutezi bine. Dacă nu îți alegi bine oamenii cu care vei lucra, rezultatele tale și ale echipei pe care o conduci vor fi pe măsură. Și nu vei putea da vina pe cel care nu performează în maniera “Știi șefu’, noi suntem super OK în general, da’ îl avem pe Gigel în echipă care ne trage înapoi… știi și tu cum e el.” Chiar și Gigel este responsabilitatea ta.

Recrutarea poate fi ca o joacă, cu lopățica în zăpadă, dar dacă ești în șlapi și în pantaloni scurți s-ar putea să nu îți mai placă așa de mult.lopatica-zapada

 

În cazul în care îți pleacă un om din echipă, trebuie să te gândești în primul rând dacă trebuie să îl înlocuiești sau nu. Ca manager, responsabilitatea ta primară este față de companie, nu față de echipa pe care o conduci. Ești în acea poziție pentru a lua decizii care să fie în final profitabile pentru companie. Dacă nu gândești așa, înseamnă că nu te interesează “the big picture” și care este impactul echipei tale în organizație.

Bineînțeles că inițial vei fi în postura de a spune că oamenii tăi au foarte mult de lucru și că nici nu se pune problema să nu înlocuiești persoana care a plecat. Acesta este însă un moment foarte bun de a analiza din nou care sunt activitățiile pe care fiecare membru al echipei le face. Vei avea multe surprize legate de câte lucruri inutile se (mai) fac doar pentru că “așa am făcut întotdeauna”, unele inutile care tocmai tu le-ai cerut aiurea în trecut sau poate sunt activități pe care le poți prelua tu. Dacă poți gestiona o echipă cu mai puține resurse, nu faci decât să crești productivitatea, care este oricum una din responsablitățiile tale principale.

Nu intra însă în capcana de a reduce costurile cu orice preț. În continuare, trebuie să ai rezultate, la costuri predictibile. Dacă te apuci să tai din resurse doar ca să dai bine “mai sus”, însă calitatea oferită va scădea, bunele tale intenții se vor întoarce împotriva ta.

NU este vorba de a împărți activitățile celui care a plecat, mai ales dacă ceilalți membrii ai echipei sunt și ei deja foarte încărcați.

Să presupunem că ai facut această analiză, iar concluzia este că vrei să recrutezi. Rolul HR-ului este să te ajute în decizie, fiind specialiști în întregul proces de recrutare. Ei sunt cei mai în măsură să îți asigure o listă scurtă de candidați (eventual gata testați după criterii stabilite de comun acord) pe care urmează să îi intervievați împreună.

Tu ca manager trebuie să îți alegi oamenii cu care vei lucra de acum înainte și nimeni altcineva. E ca și când ai ruga un bărbat să aleagă o vopsea de păr, chiar dacă are deja toate detaliile de nuanță și consistență. Sau să rogi o femeie să mearga la raionul cu uleiuri de mașină și să aleagă ce e mai bun pentru mașina ta.

Nu ai de ce să îți lași șeful sau colega de la HR să îți aleagă oamenii în locul tău pentru că știu ei mai bine, indiferent cât de bine intenționați sunt ei. Dacă ești la început de drum și ai nevoie de îndrumare, e cu totul altceva, dar chiar și așa, decizia finală trebuie să fie a ta. Tu vei lucra cu persoana respectivă și vei fi responsabil de rezultatele ei.

Ce îți recomand când recrutezi:

  • alege pe termen lung; întreabă-te dacă ai putea să lucrezi cu persoana respectiva minim 5 ani; evident că dacă e o poziție pe perioadă determinată situația se schimbă puțin, însă dacă omul este bun, vei avea tot interesul să îl pastrezi și după acea perioadă, deci regula de 5 ani se cam păstrează;
  • alege în funcție de atitudine și de ce vezi că vei putea construi pe acel om;
  • alege o persoană care se potrivește cu stilul tău;
  • nu folosi întrebări standard pentru că nu vrei să primești răspunsuri la fel de standard;
  • nu alege în funcție de CV – acea pagină are rolul doar de a aduce candidatul în faza de interviu și atât;
  • nu citi scrisorile de intenție sau aburelile din conținutul mailurilor de prezentare a unei persoane;
  • referințele sunt cel puțin la fel de importante ca și interviul, chiar dacă este vorba de un candidat intern (e chiar mai ușor așa și trebuie să presupui că nu vei primi referințe foarte bune doar că cel care ți le dă vrea să scape de acel angajat :))
  • nu alege dacă ai o urmă de îndoială asupra persoanei respective.Entry level job opening!

Nu în ultimul rând, nu alege o persoana doar că trebuie, pe principiul “din ce am văzut, a fost cel mai OK”, s-ar putea ca în cel mai bun caz și performanța echipei tale să se rezume la “oarecum OK”. Numai pentru că trebuie să umpli un scaun gol, s-ar putea să fii nevoit să-l golești din nou, ceea ce nu este întotdeauna ușor sau plăcut.

Ca să destinzi atmosfera în interviu poți începe cu dialogul de mai jos … sau mai bine nu 🙂

– Dansați Meniaito la petreceri?

– …. da (usor stânjenit)

– OK, multumesc. Nu mai am întrebari!
Spor la succes! – candidaților pe care îi vei intervieva 🙂

 

Foto Jordan Stratton