Cum să te antrenezi singur

Când compania nu îți acordă instruirea pe care (crezi tu că) o meriți, ai întotdeauna varianta să te antrenezi singur. Tu ești cel responsabil cu prestanța ta, nu firma la care lucrezi. Compania te poate ajuta în acest sens și are tot interesul de a te motiva și dezvolta ca să îi fie și ei bine în final, dar tu ești cel responsabil pentru ceea ce faci pentru tine, indiferent de factorii externi.

antrenezi

Foto Unsplash

Ce faci însă când nici compania nu investește în training și nici șeful tău nu îți oferă suportul necesar prin coaching, mentoring, shadowing, etc.?

Mno, o variantă ar fi să dai vina pe ei, pentru că sunt niște nenorociți care nu se ocupă de dezvoltarea ta.

A doua variantă este să te ocupi tu de tine, adică să te antrenezi singur. Evident că este mult mai greu să faci asta și în general durerea pe care o simți când dai cu capul e mult mai mare decât atunci când ai pe cineva care să te învețe că dacă nu te ferești în acea situație te vei lovi la cap, dar satisfacțiile sunt pe măsură.

În primul rând ar trebui să știi ce vrei să îmbunătățești la tine. Ce comportament vrei să schimbi și în cât timp. Partea cu timpu’ (nu bancu’ cu timpu’) e că atunci când ceri bani împrumut și te întreabă interlocutorul:

– Până când?

– Până nu îți bag una!

Dacă nu îți stabilești un deadline, ai șanse foarte mari să nu realizezi ce ți-ai propus și să te antrenezi în gol.antrenezi

Trebuie să ai in vedere ce resurse de învățare vei folosi, cum ar fi: calendar, YouTube, Audible, Google, Feedly, Podcast-uri, cărți, multe cărți. Pe lângă timpul alocat, investește și bani în tine, poți începe cu minim 1% din cât câștigi lunar, chiar dacă asta ți se pare foarte puțin. Poți să pui bani deoparte pentru un training (chiar și online), cu siguranță îți vei recupera suma în timp, prin salariile pe care le vei încasa pe termen mediu și lung.

Stabilește-ți obiective și neapărat DEADline-uri de care să te ții, cu atât mai mult cu cât nu ai pe nimeni care să te tragă de mânecă cu progresul activităților. Ai putea să rogi un prieten să te ia periodic la întrebări, numa’ să nu fie prietenul acela care este veșnic nemulțumit, ca să nu te demoralizeze, dar nici acela care e de acord cu tot ce faci tu, Zeus.

Notează ce faci, de ce ești mulțumit și ce ai putea face mai bine, iar apoi redefinește-ți obiectivele.

Nu în ultimul rând cere ajutorul celor care știu să facă ce îți dorești tu, vei fi uimit cât de mult ajutor vei primi.

Spor la antrenamente!